asbak
Beeld © Arie Kievit

Van horeca mag je gastvrijheid verwachten, met alle aandacht voor welzijn en gezondheid. Toch zijn er nog steeds foute horeca-ondernemers die gasten in de giftige stank zetten. Een greep uit de meldingen die de laatste tijd zijn binnengekomen bij ons Meldpunt.

 

Teasers Party Place

Dam 10, 1506 BD  Zaandam, https://teaserszaandam.nl
In de late uurtjes, als de beveiliging niemand meer binnenlaat, mogen de gasten gewoon roken en wordt er niet ingegrepen. Met name in de weekenden is het altijd mis(tig) wat roken betreft. Van deze overtreding is melding gemaakt bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Masaya restaurant

Enschedesestraat 65, 7481 CL  Haaksbergen, https://masayarestaurant.nl
Dit Libanees restaurant is niet op de hoogte van de Nederlandse wetgeving of heeft daar lak aan. De eigenaar grijpt niet in als er bij meerdere tafels wordt gerookt. Ook de aanwezigheid van een zichtbaar zwangere vrouw is voor de eigenaar geen reden om de gasten te verzoeken te stoppen met roken. Van deze overtreding is melding gemaakt bij de NVWA.

Sportcafé Amsterdam

Pieter Vlamingstraat 11 hs, 1093 AA  Amsterdam, https://restaurantguru.com/Sportcafe-Amsterdam
Sport en roken gaan niet samen, maar in dit café is het eerder een cultuur. Niet enkel gasten maar ook buren en nabijwonende bewoners klagen over stankoverlast door roken. Van deze overtreding is melding gemaakt bij de NVWA.

Maloe Melo

Lijnbaansgracht 163, 1016 VX  Amsterdam, https://www.maloemelo.com
Het naar eigen zeggen oudste blues- en rockcafé van Amsterdam heeft een voorcafé en een achterzaal. In het voorste gedeelte wordt niet of nauwelijks gerookt, in de achterzaal wordt wel gerookt. Vooral als er livemuziek is en in de weekenden is de overlast in de achterzaal groot. "Het staat er blauw" zoals de meldingen regelmatig beschrijven.

Shisha Lounge

Op de Kruisstraat en op de Woenselse markt te Eindhoven zijn meerdere shisha lounges gevestigd waar je een waterpijp kunt roken. Volgens gasten wordt hier al tijden gewoon tabak gerookt en is er nog nooit ingegrepen. Deze mogelijke overtredingen zijn nog niet gemeld bij de NVWA.

Club Nouveau

Rumpenerstraat 34, 6443 CE  Brunssum, https://www.koempelclub.nl/nouveau.php
In dit café wordt regelmatig gerookt, ook meldingen en klachten aan het adres van de eigenaar zorgen er niet voor dat het roken stopt. Van deze overtreding is melding gemaakt bij de NVWA.

Rotterdam Ahoy

Ahoyweg 10, 3084 BA  Rotterdam, https://www.ahoy.nl
Ahoy in Rotterdam wordt regelmatig gebruikt voor concerten, festivals, grote feesten en sportevenementen. Vaak worden er rookruimtes ingericht maar bij roken in de hallen wordt er niet of nauwelijks ingegrepen. Naarmate de avond vordert neemt het roken en ook de overlast meestal toe. Meerdere meldingen met betrekking tot meerdere avonden hebben wij hierover ontvangen. Ook recent bij de WK Shorttrack (maart 2024), dat een rookvrij evenement zou zijn, ging het toch mis. Nadat de shorttrackers klaagden dat er bij de sportersingang werd gerookt werden daar "Verboden te roken"-stickers op de toegangsdeuren geplakt. Publiek zou een polsbandje krijgen om buiten Ahoy te kunnen roken. De bandjes zijn uiteindelijk niet gebruikt; er kwam toch een rookruimte naast de lift op de begane grond. Dit is gemeld bij NOC*NSF. De andere mogelijke overtredingen zijn nog niet gemeld bij de NVWA.

Restaurant Mun

Molenstraat 10, 6629 KJ  Appeltern, https://mun.nl
Het restaurant ligt bij een kampeerterrein en naast een aantal visvijvers. Een groot deel van de bezoekers zijn ook de vissers die vissen in de visvijvers. Dagelijks roken de eigenaar, personeel en gasten aan de grote stamtafel van het restaurant alsof er nooit een rookverbod is geweest.

Current Rooftop, Restaurant & Bar

Magistratenlaan 54, 5223 MD  's-Hertogenbosch, https://currentrooftop.nl
Bar-restaurant Rooftop zit op de bovenste etage van hotel The Den. Het oorspronkelijk buitenterras is aan alle zijden geheel afgesloten met hoge glazen wanden. De bovenkant is ook volledig afgedekt met een luifel, hiermee is het een gesloten ruimte en mag er dus niet gerookt worden. Er wordt echter door gasten wel gerookt en personeel staat dat toe. Met verzoeken om het roken te verhinderen en te verbieden wordt door de eigenaar niets gedaan.

Café IJmuiden

Willem Barendszstraat 21, 1972 PR  IJmuiden, https://www.facebook.com/cafeijmuiden/ 
In dit café roken zowel klanten als de eigenaar dagelijks alsof er nooit een rookverbod is geweest. Niet enkel gasten ervaren overlast maar ook omwonenden klagen over de dagelijkse stank.

Café Den Engel

Westkolkstraat 4, 4531 AW  Terneuzen, https://www.facebook.com/den.engel/ 
In de avonduren met name in de weekenden worden in dit café regelmatig de asbakken op tafel gezet en wordt er gerookt.

Café Promenade

Benthuizerstraat 2a, 3036 CG  Rotterdam, https://www.instagram.com/.../cafe-promenade-1902/
In dit café wordt volgens gasten en omwonenden elke dag gerookt alsof het rookverbod nooit bestaan heeft. Omwonenden hebben meerdere malen geklaagd maar de eigenaar blijft roken en reageert niet meer.

Café 't Brikkes

Kampstraat 160, 6466 BX  Kerkrade, https://www.facebook.com
Klassiek café, door zowel eigenaar als door de klanten wordt er veel gerookt, altijd ongeacht dag of tijdstip.

Daniels bar

Schoutenstraat 28, 3771 CJ  Barneveld, https://www.facebook.com/danielsbarbarneveld
In de late avonduren, meestal vanaf 01.00 uur, verschijnen de asbakken op tafel en mag er gerookt worden.

2054

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid