Een zwangere vrouw met een sigaret in de hand

Zowel roken vóór als tijdens de zwangerschap kan ernstige gezondheidsproblemen geven voor de pasgeborene. Dit geldt ook al bij een kleinere hoeveelheid sigaretten.

Roken tijdens de zwangerschap is bekend om de schadelijke effecten voor zowel de baby als de moeder. Het verhoogt het risico op vroeggeboorte, problemen met de ontwikkeling van de longen en andere organen van de baby en kan leiden tot ademhalingsproblemen en complicaties zoals placenta-abruptie. Maar wat als het gaat om een enkele sigaret per dag of roken vóór de zwangerschap? Een studie van Amerikaanse wetenschappers, gepubliceerd in het Journal of Epidemiology & Community Health, onderzocht deze vragen bij meer dan 12 miljoen moeders en kinderen.

De studie toonde aan dat zelfs moeders die alleen vóór de zwangerschap rookten, een verhoogd risico hadden op ernstige gezondheidsproblemen bij hun pasgeborenen, zoals ademhalingsondersteuning, epileptische aanvallen en neurologische complicaties. Zelfs na correctie voor factoren zoals leeftijd, etniciteit en BMI van de moeder, bleven deze risico's significant. Kinderen van moeders die tijdens de zwangerschap rookten, hadden 31% meer kans op ernstige gezondheidsproblemen, terwijl dit bij moeders die alleen voor de zwangerschap rookten, maar iets verlaagd was tot 27%.

Daarnaast bleek dat zelfs het roken van 1 tot 2 sigaretten per dag tijdens de zwangerschap het risico op ernstige gezondheidsproblemen bij de baby met 16% verhoogde. Het risico verdubbelde bij 20 of meer sigaretten per dag. De resultaten benadrukken dat roken op elk moment tijdens de zwangerschap schadelijk is. Toekomstig onderzoek zou zich kunnen richten op de effecten van meeroken tijdens de zwangerschap.

Kortom, roken voor of tijdens de zwangerschap brengt ernstige risico's met zich mee voor de gezondheid van het kind en moet te allen tijde worden afgeraden.

Meldpunt
Word lid