Illegale sigaretten

De douane heeft voor de tweede keer in korte tijd miljoenen illegale sigaretten en een grote hoeveelheid shag onderschept in de Rotterdamse haven.

Dankzij speurhonden werden maar liefst 6 miljoen sigaretten en 4500 kilo shag onderschept door de douane in de haven van Rotterdam. Deze rookwaren worden binnen de Europese Unie als illegaal beschouwd. Als deze lading de markt had bereikt, zou dit een gemis van maar liefst 3,9 miljoen euro aan accijnsinkomsten hebben betekend.

Deze vondst is geen geïsoleerd incident. Eind maart 2024 onderschepte de douane in dezelfde haven een nog grotere lading van 27 miljoen illegale sigaretten. Het feit dat zulke grote hoeveelheden de haven van Rotterdam weten te bereiken, roept de vraag op hoeveel illegale tabak toch de grens passeert en op de Nederlandse markt terechtkomt. Naast dat dit een financieel probleem is voor de overheid, ondermijnen illegale rookwaren ook de volksgezondheid door roken toegankelijker te maken, doordat ze vaak tegen een lagere prijs verkocht worden.

Meldpunt
Word lid