Zusterorganisaties van de Alliantie Nederland Rookvrij in de Verenigde Staten hebben een aanklacht ingediend tegen de FDA, de consumentenwaakhond. Reden is het ontbreken van de gezondheidswaarschuwingen op de pakjes. De rechtszaak is bedoeld om de FDA te dwingen opnieuw deze gezondheidsplaatjes in te voeren.

Een wet uit 2009, de Family Smoking Prevention and Tobacco Control Act, verplichtte de FDA om eind 2011 de regels vast te stellen waaraan de gezondheidswaarschuwingen moesten gaan voldoen.

Toen de regels werden gepubliceerd, ondernam de tabaksindustrie onmiddellijk actie en daagde de FDA voor de rechter. Ze wonnen ook nog, met een succesvol beroep op het zogeheten Eerste Amendement, dat vrijheid van meningsuiting garandeert. Blijkbaar waren de afbeeldingen op de pakjes daarmee in strijd.

Sindsdien heeft de FDA geen nieuwe poging meer ondernomen om de regels alsnog verplicht te stellen. De gezamenlijke aanklacht houdt in dat de FDA een datum krijgt opgelegd om de regels opnieuw vast te stellen.

De rechtszaak is nu aangespannen door het Amerikaanse KWF, Longfonds, Campagne voor Rookvrije Kinderen en 5 andere organisaties.

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid