Arjen Lubach presenteert item over sjoemelsigaret

De bestuursrechter heeft vandaag uitspraak gedaan in de zaak die Rookpreventie Jeugd (RPJ) had aangespannen over de sjoemelsigaret. RPJ heeft gelijk gekregen!

Waar ging het ook alweer over? Het laatste bericht over deze zaak was dat de bestuursrechter 6 weken deed over de uitspraak en daarbij vrij werd gelaten door de Europese rechter. De Europese rechter had het oordeel aan de Nederlandse bestuursrechter overgelaten.

De uitspraak komt er in het kort op neer dat de rechter de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft opgedragen om alsnog te gaan handhaven bij merken filtersigaretten die volgens de Canadese methode te veel uitstoot geven. Hoewel de Europese meetmethode de erkende methode is, heeft de rechter geoordeeld dat deze methode niet voldoet, vanwege de luchtgaatjes in de filters die de Europese meetmethode niet in de beoordeling meeneemt en de Canadese methode wel.

De NVWA weigerde tot dusver om te handhaven met een beroep op de Europese meetmethode. Nu deze is afgewezen vindt de rechter dat de NVWA alsnog in actie moet komen.

Hoe het nu verder gaat is ongewis: de NVWA kan binnen 6 weken in beroep gaan bij het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBB).

  • Uitspraak Rechtbank Rotterdam (4 november 2022)

Update: AD houdt de ontwikkelingen bij.

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid