Het Radio 1-programma Kwesties besteedde vanavond aandacht aan de gewenstheid van rookverboden langs sportvelden en de plannen van de gemeente Arnhem om aan de Rookvrije Generatie mee te doen op onder meer gemeentelijke sportparken.

Bernard van Raaij, Blauw Wit Nijmegen, wil liever geen verboden, maar wel een ontmoedigingsbeleid richting het roken, mensen op hun eigen verantwoordelijkheid wijzen.

Rokers en niet-rokers werd langs de lijn gevraagd naar hun reactie. De kinderen die aan het woord komen hebben het over coaches die in de rust buiten roken en dan stinkend de kleedkamer weer in komen. Een toeschouwer vertelt van een rokende scheidsrechter die zijn opgerookte peuk op het kunstgras uitdrukte.

Frank Rikken, inmiddels oud-bestuurslid van de Arnhemse hockeyclub die de club rookvrij maakte. Waarom zetten ze deze stap? Rikken vertelt dat het EK hockey in Amstelveen voor het eerst rookvrij was. Een mooi initiatief, en het bestuur heeft onderzoek gedaan onder de leden, en bijna 95% van de leden was het ermee eens.
Rikken meldt verder dat het trouwens geen rookverbod is, maar een rookvrije omgeving voor kinderen. Hij was zeer verbaasd dat ze de eerste sportvereniging in Arnhem waren.

Het verschil met vet eten, bier drinken - kortom de derde helft? Rikken vertelt over de afweging: roken is dodelijk, een vette hap eten niet.

Een andere deelnemer aan de discussie bracht het volgende in: op zich is hij tegen regelgeving, maar blijkbaar komen we er met zijn allen niet uit, dus laten we sterke richtlijnen maken.
Heel apart: in regeerakkoord 250 miljoen voor anti-rookmaatregelen, blijkbaar kunnen we de dividend-belasting van de ene op de andere dag eruit schoppen, maar we nemen 3 jaar de tijd om een rookverbod door te voeren op sportverenigingen, dat is bizar.

Luister hier naar het deel van de uitzending dat over roken langs de lijn gaat. Het fragment begint vanaf ongeveer 4:20 en eindigt ongeveer na 18:20.

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid