Het promotieonderzoek van Charlotte Pauwels heeft aangetoond dat rookmachines, die bv. de gehaltes teer en nicotine van sigaretten vaststellen, slecht staan afgesteld.

Mevrouw Pauwels toonde aan dat de rookmethodes die nu worden gebruikt in de rookmachines de blooststelling van de roker aan de duizenden schadelijke stoffen onderschatten. De trekvolumes zijn namelijk te laag in de wettelijk voorgeschreven methodes. Ook is het aantal trekjes dat een machine neemt, lager dan de werkelijkheid.

Charlotte Pauwels vergeleek deze trekvolumes met rokende vrijwilligers. Die bleken ruim meer aan de sigaret te trekken dan in de machinale opzet. Die staan nu afgesteld op 1 of misschien 2 trekjes per minuut, terwijl de roker er gemiddeld 3 per minuut neemt.

Ook is meer dan 1 testmethode gewenst - naast de huidige ISO-methode - zodat tabaksfabrikanten hun eigen producten moeilijker op 1 methode kunnen afstellen. Daarnaast beveelt ze aan dat filters half worden afgedekt, zodat het dichtdrukken door de vingers van de ventilatiegaatjes beter wordt nagebootst.

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid