verschillende vapes

Vapes en sigaren mogen vanaf 2025 alleen nog in een neutrale verpakking worden verkocht. Net als bij sigaretten en shag sinds 2020.

Demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS | ChristenUnie) wil hiermee het aantal beginnende rokers terugdringen. Aantrekkelijke verpakkingen spelen een grote rol bij het beginnen met vapen, maar ook bij het blijven roken van e-sigaretten.

Het voornaamste doel van deze maatregel is om de aantrekkelijkheid van e-sigaretten, vooral voor jongeren, te verminderen. De vormgeving van huidige verpakkingen geeft vaak een luxe uitstraling en probeert zo aantrekkelijk mogelijk over te komen.

Vanwege de gezondheidsrisico's die vapes met zich meebrengen, is het van groot belang dat deze producten minder verleidelijk worden gemaakt. Neutrale verpakkingen zullen bijdragen aan een minder aantrekkelijk imago van vapes. Bovendien zorgt de uniforme vormgeving ervoor dat gezondheidswaarschuwingen prominenter zichtbaar zijn voor gebruikers. Door het wegnemen van marketingmogelijkheden op de verpakking, wordt het product minder gepromoot en daardoor hopelijk minder vaak gebruikt.

Deze nieuwe regel past binnen de bredere strategie van het Nationaal Preventieakkoord, waarin verschillende partijen samenwerken om een rookvrije generatie te realiseren in 2040. Het akkoord bevat maatregelen die roken ontmoedigen en de gezondheid van de bevolking bevorderen. De introductie van neutrale verpakkingen voor e-sigaretten is een logische volgende stap in deze gezamenlijke inspanning om roken, en in dit geval het gebruik van e-sigaretten, te ontmoedigen.

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid