In de overdekte wachtplaatsen voor het openbaar vervoer geldt officieel een rookverbod. Helaas is de handhaving daarvan ongeveer 0. En dus gebeurt het veelvuldig dat je in een bushokje, of een tramhalte wel wordt beschermd tegen de regen, maar niet tegen de schade en overlast van mede-reizigers die zo nodig juist op dat moment menen te moeten opsteken, en daarmee anderen het leven zuur maken. Een tapijt van peuken geeft ook wel aan hoezeer de situatie door rokers wordt misbruikt. En die lui aanspreken sorteert ook meestal weinig effect, en soms krijg je nog agressie over je heen ook.

Het wordt hoog tijd dat dit probleem nu eens duidelijk wordt aangepakt. Op de eerste plaats moet het rookverbod veel duidelijker worden aangegeven en niet verscholen blijven in de kleine lettertjes van de Algemene Vervoers Voorwaarden, want die leest niemand. En verder moet er dus maar eens gehandhaafd gaan worden. Dat betekent dat de vervoerbedrijven er toezicht op moeten gaan houden, en er desnoods met boetes tegen aan gaan. Het kan niet zo blijven dat niet-rokers, waaronder risicogroepen als: kinderen, long- & hartpatienten, zwangeren, hier overgeleverd blijven aan de willekeur van de verslaafden.

Bij de NS blijft het ook maar sukkelen met die rookpalen. Ik was laatst op het Centraal Station van Utrecht en daar hebben ze iets nieuws gemaakt: bij de rookpaal is een put voor de peuken. Ik maakte mee dat die in brand stond zodat er een enorme rookproductie ontstond. Buitengewoon smerig en gevaarlijk.

Ik kan niet begrijpen dat de NS nog steeds zoveel geld wil besteden aan het faciliteren van roken. Ook hun personeel kan het probleem nog steeds niet hanteren. Ik zat laatst in de trein te wachten op vertrek en keek uit over het perron. Daar stonden maar liefst 4 spoorwegmensen met elkaar te keuvelen. Op de bank pal naast hen stak een type, vele meters verwijderd van een rookpaal, doodgemoedereerd op. De NS'ers keken ernaar, maar deden niks. Ook niet nadat de man na een minuut of 5 zijn peuk op de grond gooide en in mijn trein stapte. Hij passeerde mij daarbij en stonk afschuwelijk.

Even later vertrok de trein, en ik kreeg onmiddellijk controle van de conducteur, die ik zojuist had zien keuvelen met zijn collega's. Ik sprak hem aan met de vraag waarom hij niet was opgetreden tegen het verboden roken. Eerst zei hij dat hij dacht dat de man in de rookzone stond, en later dat hij het roken niet had opgemerkt. Dat kan dus niet allebei waar zijn, dus hij was bewust niet opgetreden, net als zijn collega's. Duidelijk om er van af te zijn zei hij mij tenslotte dat ik maar een klacht moest indienen. Dat is dus het handhaafbeleid van de NS ten voeten uit!

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid