Plotseling blijken de afvalbakken in de Rotterdamse Lijnbaan te zijn voorzien van speciale bakjes voor sigarettenpeuken, en daar zouden in korte tijd 30.000 peuken in zijn verzameld. Helaas zie ik er niks van want alom is het het nog een peuken- (en kauwgum)tapijt, en smijten de rokers hun opgestookte rookwaar, na zelf- en omgevingsvergiftiging, nog steeds gewoon op straat, waar het dus leidt tot verdere vervuiling.

Die peukenbakjes blijken er te zijn gekomen door samenwerking met de internationale misdadigers van de tabaksindustrie, hetgeen wettelijk verboden is. Maar daar zien die lui van 'Nederland Schoon' (club van fabrikanten die o.a. ook tegen het statiegeld is), en de meewerkende overheden blijkbaar geen been in, en zij propageren dit rare paard-achter-de wagenspannerij nog ook. Zonder te zien wat zij aanrichten!

Het gaat hier eenvoudig om het faciliteren - en dus bevorderen - van schadelijk gedrag. De giffabrikanten begrijpen dat zeer goed: zo wordt hun afzet bevorderd en hun winsten vergroot. Vandaar hun sluwe en illegale ondersteuning. De vervuilers worden beloond en begripvol tegemoet getreden, en het aanwezige giga-probleem wordt maar voor een klein deeltje aangepakt, en niet de oorzaak.

Die oorzaak is dat rokers het blijkbaar nog steeds normaal vinden om in zo'n drukke publiekelijk te gebruiken omgeving, hun verslaving te botvieren, zonder zich te bekommeren over de gevolgen voor zichzelf, de samenleving en de omgeving. Wat ze zichzelf aandoen is algemeen bekend, maar blijkens recent onderzoek, nog steeds niet doorgedrongen in de verslaafde breinen van deze stakkers. Wat ze de samenleving aandoen is nog minder bekend: de giga belasting van de gezondheidszorg, de schade- en overlast van het meeroken, en tenslotte dus ook het afval- en milieuprobleem van de weggeworpen peuken. En alleen aan dat laatste wordt nu een poging gedaan iets te doen. Het is als het bij het weglekken van olie de rotzooi op te vangen, in plaats van de bron te stoppen.

Wat er dan wel zou moeten gebeuren? Waarom geen ROOKVRIJE Lijnbaan, en rookvrije overige publieke ruimten? En dan wel compleet met toezicht en stevige boetes voor de hardnekkigen! Dring dat roken maar terug naar afgezonderde en afgelegen rookruimten, dan wordt bijgedragen aan vermindering van gebruik, en ook de vervuiling ontstaat dan niet meer.

De mensonterende ellende die roken is verdient alleen bestrijding, en zeker geen facilitering!

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid