Katwijk, bekende Nederlandse kustplaats met een groot familiestrand, waar vooral 's zomers veel badgasten gebruik van maken. Maar er is een probleem: er zijn teveel peuken op het strand, die zich moeilijk laten verwijderen, en dus een probleem voor het milieu veroorzaken. Want wie wil er nu zijn kind in het zand laten spelen en vaststellen dat het voortdurend met peuken in aanraking komt?

Het is overigens een probleem dat op vele stranden in Nederland speelt, maar Katwijk maakte er in ieder geval een punt van. Waarbij ze kortzichtig het probleem ook beperkten tot alleen maar een peukenprobleem, maar het gaat er natuurlijk om dat er sowieso op stranden gerookt wordt. En niet zo zuinig ook, zoals ik vaak heb kunnen vaststellen, en menig stranduitje voor mij heeft bedorven. Want op het strand staat meestal wel wind, en die voert de stank overal naar toe, en dus worden anderen, waaronder dus ook veel kinderen, er tegen hun wil aan blootgesteld. De stank is vaak niet te verdragen en adembenemend.

Katwijk zat dus met een peukenprobleem, maar eigenlijk veel meer. Maar in plaats van de zaak bij de bron aan te pakken, koos men ervoor de zaak van de achterkant te benaderen. Dat alles na veel politiek geharrewar van bedenkelijk plaatselijk niveau.

Uiteindelijk besloten ze bij strandopgangen speciale bakken te plaatsen en daar zouden rokers dan hun peuken in moeten gooien. Hahaha! Ze denken dus serieus dat rokers daar gevoelig voor zijn, terwijl die het strand als asbak aan hun voeten hebben! Dan kun je voorlichten en dure campagnes maken zoveel als je wilt, maar het resultaat staat bij voorbaat vast: het gaat niet werken, en dus is het allemaal uitstel en weggegooid geld. Maar voor dat laatste bedachten ze ook een oplossing; ze lieten het hele project sponsoren door een grote tabaksmultinational, JTI in dit geval, en gemener volk is niet denkbaar. Die lui zijn er altijd voor te vinden om, al is het maar tijdelijk, roken te faciliteren, zodat het gebruik vooral niet wordt geminderd. De gemeente 'vergat' gemakshalve dat overheden helemaal niet meer mogen samenwerken met de tabaksindustrie, sinds daar een paar jaar geleden een internationaal verdrag over gesloten werd.
En zo zijn er nu langs het Katwijkse strand overal speciale bakken aan een paaltje te vinden, waar rokers geacht worden hun peuken in te storten. Hoe lachwekkend!

Maar helaas blijft het probleem onopgelost, omdat vanaf het begin fout werd gedacht. Een vervuilingsprobleem moet je ALTIJD bij de bron aanpakken. En dat betekent dus: een ROOKVERBOD instellen. Dat is al op meerdere stranden buiten Nederland tot volle tevredenheid gebeurd, en (om maar wat te noemen) ook de bekende Britse badplaats Brighton is ermee bezig. En daarmee zou ook het moedwillig over het hoofd geziene probleem, namelijk dat van de giftige stankoverlast, bij de bron worden aangepakt. Tot vreugde van het overgrote deel van de strandbezoekers, en waarmee Katwijk zich nog beter als familiebadplaats had kunnen profileren.

Arm Katwijk dat met zo'n bestuur zit opgescheept, dat zelfs dit eenvoudige probleem niet snel en afdoende wist op te lossen, en in plaats daarvan met open ogen in de val van het internationale tabaksterrorisme tuinde!

En de kindertjes? Die graven nog steeds peuken op.

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid