Longarts Pauline Dekkers bepleit het volledig stoppen met roken op het werk. Veel werkgevers faciliteren dat nog met speciale rookcabines, rookpauzes etc. Gelijk heeft ze natuurlijk, want waarom zou een particuliere drugsverslaving door een werkgever gefaciliteerd moeten worden? Dat vragen we toch ook niet als het gaat om verslaving aan alcohol, gok- of (andere) drugsverslaving? Het is opnieuw een voorbeeld hoe krankzinnig we nog steeds alom omgaan met de verslaving aan de moeder van alle drugs: tabak, die onze samenleving jaarlijks nog steeds opzadelt met 20.000 dodelijke slachtoffers, en 2500 slachtoffers van indirecte blootstelling, al of niet al in de baarmoeder.

Het is haast niet te geloven hoe inconsequent we omgaan met het tegengaan van het gebruik van de drug tabak, in vergelijking met het tegengaan van andere drugs. Het Trimbosinstituut waarschuwt wel voor het op de markt zijn van een te sterke XTC-pil, een illegale party-drug, om daarmee een paar doden te voorkomen, maar blijft zwaar in gebreke als het gaat om het aanpakken van de drug tabak.

We zijn nu, sinds Dr. Meinsma, een 50 jaar bezig met het ontmoedigen van het gebruik van de drug tabak, maar het resultaat is nog steeds tragisch beroerd. Nog steeds beginnen dagelijks hele volksstammen kinderen en jongeren ermee, omdat het blijkbaar nog steeds stoer, hip en groepsbevorderend wordt gevonden. Dat komt omdat roken nog steeds ontstellend te soft tegemoet wordt getreden, in plaats dat het wordt weggezet als: gevaarlijk, dom, ongezond, onsportief, milieuvervuilend, ongezellig, verslavend, en absoluut het tegendeel van stoer.

Vele media houden tabaksgebruik populair en glorievol. Het gebruik van tabak wordt zelfs nog steeds op menige school oogluikend, gedogend en faciliterend tegemoet getreden, terwijl het jongeren onder de 18 betreft voor wie het -formeel- een illegaal produkt is. Hoe zou Nederland reageren als op scholen, op dezelfde wijze, het gebruik van XTC, alcohol of andere drugs zou worden tegemoet getreden? ALLE scholen dienen dus onverwijld over te gaan tot een 100% rookvrij beleid!

Werkgevers en andere organisaties moeten stoppen met faciliteren van roken. Het stopt dus niet bij de werkplekken, - er zijn zelfs nog ziekenhuizen met rookfaciliteiten! -, maar ook dienen de rookpalen op de stations te verdwijnen en de door de tabaksindustrie gesubsidieerde peukenbakken op diverse openbare plaatsen. En dienen natuurlijk de rookverboden te worden uitgebreid tot ELKE publiekstoegankelijke plek, en overtreders stevig te worden aangepakt. Weg met roken in het openbaar (en dan ook geen peuken meer op de stoep)!

Wie kan begrijpen dat in gevangenissen het gebruik van tabak is toegestaan, terwijl het gebruik van elke andere drug verboden is? Hoe inconsequent kunnen we als samenleving zijn?

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid