Op 20 mei 2016 zullen de nieuwe regels, die al door de Tweede Kamer zijn aanvaard en per 26 april 2016 door de Eerste Kamer zijn gekomen, ingaan. Het ministerie stuurde vandaag een brief naar alle producenten, importeurs en distributeurs. Verpakkingen gaan er anders uitzien. Ook komt er een reclameverbod voor e-sigaretten en navulverpakkingen en een leeftijdsgrens van 18 jaar.

Betreft nieuwe regels voor producenten, distributeurs en importeurs van tabaksproducten, kruidenrookproducten, e-sigaretten en navulverpakkingen.


Aan geadresseerden

Geachte heer/mevrouw,

Met deze brief wil ik u informeren over de te verwachten nieuwe regels voor tabaksproducten, kruidenrookproducten, e-sigaretten en navulverpakkingen.

Nieuwe regels voor tabaks- en aanverwante producten

Op 2 februari jl. heeft de Tweede Kamer ingestemd met het wetsvoorstel tot wijziging van de Tabakswet. De aanleiding voor dit wetsvoorstel is de implementatie van de Europese Tabaksproductenrichtlijn en het vaststellen van regels om te voorkomen dat jongeren de e-sigaret gaan gebruiken. Het wetsvoorstel verandert de naam van de Tabakswet in de Tabaks- en rookwarenwet. Hoewel het wetsvoorstel nog niet door de Eerste Kamer is aangenomen, wil ik u alvast informeren over de te verwachten veranderingen.

Welke veranderingen kunt u verwachten?

In deze brief informeer ik u op hoofdlijnen over de veranderingen waar producenten, distributeurs en importeurs van tabaksproducten, kruidenrookproducten en e-sigaretten en navulverpakkingen mee te maken krijgen.
Tabaksproducten, kruidenrookproducten, e-sigaretten en navulverpakkingen mogen tot 20 mei 2016 volgens de huidige regels worden geproduceerd. Daarnaast mogen na 20 mei 2017 alleen nog maar producten die aan de nieuwe regels voldoen worden verkocht. De leeftijdsgrens en het reclameverbod voor esigaretten en navulverpakkingen gaan gelden zodra de Tabaks- en rookwarenwet in werking treedt.

Nieuwe verpakkingen

  • Alle verpakkingen van voor roken bestemde tabaksproducten die vanaf 20 mei 2016 worden geproduceerd, moeten een algemene gezondheidswaarschuwing bevatten. Deze bestaat uit een waarschuwende tekst en een verwijzing naar diensten die helpen om te stoppen met roken. De verwijzing luidt: www.ikstopnu.nl of bel 0800-1995.
  • Verpakkingen van merken en typen sigaren die op of na 20 mei 2016 in de handel zijn gebracht en alle verpakkingen van sigaretten, shag, pijptabak, waterpijptabak en cigarillo’s (sigaren die niet meer dan 3 gram per stuk wegen), moeten ook een afschrikwekkende foto bevatten.
    Per jaar dient een andere set met afbeeldingen te worden gebruikt (set 1 in jaar 1, set 2 in jaar 2, etc.).
  • Merken en typen sigaren die voor 20 mei 2016 in de handel zijn gebracht zijn alleen vrijgesteld van de verplichting een afschrikwekkende foto te plaatsen, als ze zijn aangemeld in EMTOC of vóór 20 mei 2016 via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. kenbaar zijn gemaakt.
  • Voor verpakkingen van rookloze tabaksproducten gaat een verplichte gezondheidswaarschuwing gelden (“Dit tabaksproduct schaadt uw gezondheid en is verslavend”). Dit geldt ook voor kruidenrookproducten (“Het roken van dit product schaadt uw gezondheid”). Voor verpakkingen van esigaretten en navulverpakkingen blijft de huidige gezondheidswaarschuwing vereist.
  • Het is niet toegestaan elementen toe te voegen aan verpakkingen van tabaksproducten, kruidenrookproducten, e-sigaretten en navulverpakkingen die misleidend kunnen zijn. Het gaat bijvoorbeeld om elementen die de indruk wekken dat het product minder schadelijk is dan andere producten of bepaalde positieve effecten heeft, zoals “light” of “biologisch”.

Verbod op kleine verpakkingen

  • Kleine verpakkingen met minder dan 20 sigaretten of 30 gram shag worden verboden. Verbod op kenmerkende smaken en bepaalde additieven.
  • Het wordt verboden om sigaretten en shag te produceren met een kenmerkende smaak anders dan die van tabak. Voor producten die voor 20 mei 2016 zijn geproduceerd, geldt een uitverkooptermijn tot 20 mei 2017. Voor mentholsigaretten geldt dit verbod vanaf 20 mei 2020.
  • Smaak- en geurstoffen, tabak en nicotine worden in filters, papier, capsules en op verpakkingen verboden. Dit betekent bijvoorbeeld dat “click sigaretten” na inwerkingtreding van de wet niet meer mogen worden geproduceerd en na 20 mei 2017 niet meer mogen worden verkocht. Er geldt geen uitzondering voor menthol in filters, papier, capsules of op verpakkingen.
  • Sigaren, pijptabak, cigarillo’s en waterpijptabak met kenmerkende smaken anders dan tabak blijven toegestaan. Alleen op de verpakking wordt het verboden om te verwijzen naar smaak, geur- of smaakstoffen of andere additieven dan wel het ontbreken daarvan.
  • Voor alle tabaksproducten, e-sigaretten en navulverpakkingen gaat een verbod gelden op additieven die invloed hebben op energie of vitaliteit (bijvoorbeeld cafeïne en taurine), die de emissies kleuren (bijvoorbeeld blauwe rook) en die de toxische of verslavende werking van het product aantoonbaar vergroten.

Verzwaring van de informatieverplichting

  • Er komt een EU Common Entry Gate waar producenten en importeurs verplicht worden gegevens in te dienen. Deze entry gate gaat gelden voor alle producenten en importeurs die producten in de Europese Unie op de markt willen brengen. Gegevens over tabaksingrediënten kunnen niet langer via EMTOC worden ingediend.
  • De informatieverplichting met betrekking tot tabaksproducten wordt verzwaard. Producenten en distributeurs dienen via de EU Common Entry Gate onder meer informatie aan te leveren over ingrediënten, emissies, onderzoek naar additieven, marktonderzoek en verkoopvolume.
  • Er gaat een verplichte kennisgeving gelden bij het in de handel brengen van nieuwsoortige tabaksproducten en van nieuwe of substantieel gewijzigde merken of typen e-sigaretten en navulverpakkingen.
  • Ook voor producenten en importeurs van e-sigaretten en navulverpakkingen komt een informatieverplichting. Het betreft onder meer informatie over ingrediënten, emissies, verkoopvolumes, voorkeuren van verschillende consumentengroepen, de wijze van verkoop en marktonderzoeken.
  • Producenten en distributeurs van kruidenrookproducten dienen onder meer informatie te gaan verstrekken over ingrediënten.
  • Meer informatie over de informatieverplichtingen vindt u op www.tabakinfo.nl en http://ec.europa.eu/health/euceg/.

Verbod op merkextensie

  • Het gebruik van een merk van e-sigaretten voor andere producten wordt verboden. Een dergelijk verbod gold al voor tabaksproducten. Ook merkextensie tussen e-sigaretten en tabaksproducten wordt verboden.

Regels uit het Tijdelijk warenwetbesluit elektronische sigaretten (TWES)

  • De regels uit het TWES worden opgenomen in de Tabaks- en rookwarenwet en de daaronder hangende regelgeving.
  • Het blijft verplicht om een bijsluiter toe te voegen aan de verpakking van e-sigaretten en navulverpakkingen met informatie over het gebruik, mogelijke schadelijke effecten, de verslavende werking en toxiciteit. In de ministeriële regeling wordt vastgesteld welke (nieuwe) informatie in de bijsluiter moet worden opgenomen.
  • Ook de regels met het oog op veilig gebruik van e-sigaretten en navulverpakkingen blijven gelden. Het gaat onder meer om een maximumgehalte voor nicotinevloeistof (maximaal 20 mg/ml nicotine) en het kind- en manipulatieveilig maken van de producten.

Verplicht systeem e-sigaretten en navulverpakkingen

  • Producenten, importeurs en distributeurs van e-sigaretten en navulverpakkingen moeten vermoedelijke schadelijke effecten van deze producten in een systeem bijhouden. Aan de vormgeving van dit systeem worden geen eisen gesteld.

Leeftijdsgrens en reclameverbod e-sigaret

  • Er geldt een leeftijdsgrens van 18 jaar en een reclameverbod voor esigaretten en navulverpakkingen, zodra de Tabaks- en rookwarenwet in werking treedt.

Handhaving en retributies

  • De NVWA houdt toezicht op de naleving van de Tabaks- en rookwarenwet en zal bij overtreding handhaven. De boetes kunnen variëren van €450 tot €450.000. Daarnaast kan er bestuursdwang worden toegepast, om de producten die niet aan de regels voldoen uit de handel te halen.
  • De overheid zal een vergoeding vragen (retributie) voor de ontvangst, opslag, verwerking, analyse en publicatie van bepaalde gegevens die producenten en importeurs verplicht zijn om in te dienen. Het bedrag wordt in de ministeriële regeling vastgesteld.

Met deze brief heb ik u geïnformeerd over een aantal nieuwe regels voor tabaksproducten, kruidenrookproducten, e-sigaretten en navulverpakkingen.
Deze regels sluiten aan bij mijn tabaksontmoedigingsbeleid dat gericht is op het voorkomen dat jongeren gaan roken, rokers helpen met stoppen met roken en omstanders beschermen tegen gezondheidsschade door tabaksrook. Als de Eerste Kamer instemt, gaan deze regels naar verwachting gelden vanaf 20 mei 2016.
Op www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/roken vindt u meer informatie over welke nieuwe regels er gaan gelden. Daar vindt u ook de contactgegevens voor als u vragen heeft. Ik vertrouw erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

Hoogachtend,
de directeur Voeding, Gezondheidsbescherming en Preventie.

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid