De Nieuw-Zeelandse regering trekt een wet in om een verkoopverbod van tabak in te stellen aan mensen die na 2008 zijn geboren.

Dit strenge rookverbod, bedoeld om een nieuwe generatie verslaving aan nicotinehoudende middelen te voorkomen, zou het eerste in zijn soort ter wereld zijn. Het plan, aangenomen in 2022, om het verbod vanaf 2027 te laten ingaan en het aantal verkooppunten drastisch te verminderen, wordt nu verworpen.

De nieuwe regering wil de belasting op sigaretten behouden, wat jaarlijks ongeveer NZ$1 miljard (circa €557 miljoen) oplevert. De regering wil dit gebruiken om de begrotingstekorten te dekken en de loonbelasting te verlagen.

Gezondheidsorganisaties reageren geschokt en waarschuwen voor duizenden verloren levens en verlies van toekomstige zorgbesparingen. De premier, Christopher Luxon, rechtvaardigt het terugdraaien als een manier om illegale tabakshandel te voorkomen.

In Nederland staat ook strengere wetgeving op de agenda, met een volledig tabaksverbod in supermarkten en horeca vanaf juli 2024.

Bronnen
Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid