- Één op de vijf kiezers laat stem afhangen van standpunt rookbeleid - Nijmegen, 1 maart 2011. Van de Nederlanders die van plan zijn om bij de komende Provinciale Statenverkiezingen op de VVD, het CDA of gedoogpartner PVV te stemmen wil meer dan de helft dat het huidige rookbeleid in de horeca gehandhaafd blijft, of nog strenger wordt. Dit staat haaks op de plannen van de regering om het rookbeleid juist te versoepelen. Dit blijkt uit een onderzoek onder 1000 Nederlanders, dat in opdracht van Clean Air Nederland is uitgevoerd door marktonderzoeksbureau De Vos & Jansen Healthcare Research.

Roken in de horeca moet geheel verboden worden, of ten minste moet het huidige beleid van aparte rookruimtes (zonder bediening) gehandhaafd blijven. Dat vindt het grootste deel van de Nederlandse kiezers, ongeacht hun politieke voorkeur. Een versoepeling, zoals het kabinet wil, of het geheel opheffen van het rookverbod spreekt de kiezer dan ook niet aan.

Invloed op stemkeuze

Op woensdag 2 maart vinden de Provinciale Statenverkiezingen plaats. In het bepalen van hun stemkeuze speelt ook het rookbeleid een rol. Van de Nederlandse kiezers geeft de helft (50%) aan dat hun stem deels bepaald wordt door de standpunten van partijen ten aanzien van het rookbeleid. Voor een op de vijf kiezers (19%) hebben deze standpunten zelfs een (zeer) grote invloed op de stemkeuze. Dit beeld is in grote lijnen terug te zien bij de kiezers van alle partijen, inclusief de coalitiepartners.

Geen versoepeling rookbeleid in de horeca

Het huidige kabinet wil een versoepeling van het rookbeleid voor de horeca. Een groot deel van de achterban van de coalitiepartijen denkt hier echter anders over. Van de VVD-stemmers (bij de komende Provinciale Statenverkiezingen) wil 27% dat de huidige situatie gehandhaafd blijft (aparte rookruimtes zonder bediening), terwijl 32% zelfs wil dat de horeca geheel rookvrij wordt, zonder uitzonderingen. Onder de CDA-stemmers is dit respectievelijk 21% en 51%, onder de PVV-stemmers 14% en 38%. Ook onder de achterban van de oppositie is veel tegenstand tegen een versoepeling. Een geheel rookvrije horeca (eventueel met rookruimten) is de wens van 76% van de PvdA-stemmers, 66% van de D66 stemmers,74% van de Groen Links stemmers, en 55% van de SP-stemmers.

Weinig steun gedoogbeleid

Momenteel wordt roken in kroegen en restaurants veelal oogluikend toegestaan. Dit gedoogbeleid krijgt echter maar weinig steun van de Nederlandse kiezers. Van de achterban van zowel de VVD als de PVV wil minder dan een kwart (beiden 24%) dat men roken in kleine kroegen blijft gedogen. Van de CDA-stemmers is slechts 16% hier voorstander van. Bij de oppositiepartijen is een zelfde beeld te zien. Het geheel opheffen van het rookverbod is voor slechts 14% van de Nederlanders wenselijk.

Kieswijzer op site Clean Air Nederland

Vandaag plaatst Clean Air Nederland een kieswijzer op haar website, met daarin de standpunten van alle partijen met betrekking tot het rookbeleid. Voor één op de vijf kiezers hebben die standpunten een grote invloed op hun kiesgedrag, zo blijkt uit het marktonderzoek van De Vos en Jansen.

De Vos & Jansen Healthcare Research is de tak van fullservice-marktonderzoeksbureau De Vos & Jansen die zich specifiek richt op onderzoeksvraagstukken in de gezondheidssector.

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid