DEN HAAG - Het gaat niet goed met de bestrijding van kanker in Nederland. Het aantal kankergevallen neemt eerder toe dan af.

"Nederland doet het aanmerkelijk slechter bij het terugdringen van vormen van de ziekte dan veel andere West-Europese landen", meldt de vijfjaarlijkse 'monitor' van het Nationaal Programma Kankerbestrijding (NPK), waarin de grote kankerorganisaties, pati‰ntenverenigingen en het ministerie van Volksgezondheid samenwerken. Volgens voorzitter Lies van Gennip van de werkgroep Ontmoedigen Roken van het NPK, zijn de in 2006 geformuleerde doelstellingen voor de bestrijding van kanker in ons land in 2010 "bij lange na niet" gerealiseerd. "Dat is buitengewoon verdrietig, temeer omdat het ook heel veel extra levens heeft gekost. En het ligt heus niet aan de geneeswijzen die wij hier hanteren; die zijn even goed als elders." Veel gevallen van kanker, stelt zij, hadden voork¢men kunnen worden met het aannemen van een gezondere leefstijl. Maar Nederlanders blijken op dat punt maar moeizaam bij te sturen. Het nog immer forse rookgedrag blijkt onverminderd de kwade genius bij veel nieuw gesignaleerde kankerpati‰nten. "G‚‚n van de NPK-doelstellingen op het gebied van gezonder leven is gerealiseerd." Van Gennip, die tevens directeur is van de Stichting Volksgezondheid en Roken (Stivoro), stelt dat Nederland voornamelijk in de kanker-gevarenzone blijft door vormen van de ziekte die door het roken ontstaan. "Niet alleen longkanker, maar ook kanker van de mondholte, prostaatkanker, slokdarmkanker en andere vormen. In 2006 lag het aantal rokende Nederlanders - mannen en vrouwen boven 15 jaar - op 28 procent. Twintig procent was het streven voor 2010; daar zitten we nu nog lang niet aan."

Geen indruk

Stivoro overweegt de minister nu te adviseren agressievere, dan wel indringender voorlichting te gaan gebruiken op pakjes sigaretten. Van Gennip: "Het blijkt dat de huidige waarschuwingsteksten op de pakjes hoegenaamd geen indruk meer maken. Rokers kunnen slogans zoals 'Roken schaadt de gezondheid' nauwelijks meer reproduceren. Pakjes met fotografische afbeeldingen van zwartgeteerde longen schrikken meer af. Zeker bij kinderen en jongeren." Enkele doelstellingen zijn wel gerealiseerd, stelt Van Gennip. "Zo is de opkomst bij borstkankerscreening verbeterd, worden medische richtlijnen beter nageleefd en is de kans op terugkeer van de tumor bij borstkanker verminderd." NPK en Stivoro organiseren woensdag een conferentie in Den Haag over hoe de tabaksontmoediging in Nederland beter kan. Bron: Stivoro

 

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid