Een persoon blaast rook van een vape uit, in de uitgeblazen rook zijn witte doodshoofden met gekruiste witte botten eronder op een zwarte achtergrond zichtbaar.
Beeld © The Daily Beast

In beslag genomen vapes bevatten meer schadelijke stoffen als lood, aceton en formaldehyde dan eerder gedacht. Dit kan leiden tot kanker, langdurige hersenschade en een verlaagd IQ.

De vapes waarop het onderzoek heeft plaatsgevonden werden ingenomen op Nederlandse scholen. Vapen is populair onder jongeren en werd oorspronkelijk gepromoot als een beter alternatief voor roken dat tot minder tabaksgebruik zou leiden. Uit een rapport van het Trimbos-instituut blijkt echter dat het tegenovergestelde het geval is, en dat het juist een opstapje is geworden naar het ‘gewone’ roken. Kinderlongarts Noor Rikkers waarschuwt dat vapen de vooruitgang naar een rookvrije generatie op deze manier ondermijnt.

De vraag is echter wie aansprakelijk is voor de gezondheidsproblemen die kunnen ontstaan door vapen: de scholen, de producenten of de gebruikers zelf? Hoogleraar aansprakelijkheidsrecht Jeroen Kortmann van de Universiteit van Amsterdam stelt dat producenten volgens de wet aansprakelijk kunnen worden gesteld als blijkt dat hun producten schadelijk zijn en onvoldoende informatie bevatten over de risico’s. Het 'eigenschuldverweer' van producenten, dat gebruikers zelf verantwoordelijk zijn voor hun keuze om te vapen, geldt in mindere mate voor minderjarigen, zeker als er sprake is van foutieve informatie door de producenten. Scholen, waar de vapes voor het onderzoek zijn ingenomen, worden waarschijnlijk niet snel aansprakelijk gesteld, omdat jongeren ook buiten school vapen en scholen hier dus geen controle over hebben.

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid