Plenaire zaal van de Tweede Kamer

Tweede Kamerleden hebben geschokt gereageerd op de resultaten van een onderzoek naar vapes onder kinderen en jongeren, uitgevoerd door RTL.

Uit het onderzoek, waar wij gisteren ook over berichtten, bleek dat e-sigaretten die door middelbare scholieren werden gebruikt, giftige metalen, kankerverwekkende stoffen en te veel nicotine bevatten.

Wieke Paulusma, Tweede Kamerlid voor D66, pleit voor strengere controle door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) om het vapen onder kinderen te bestrijden, wat volgens haar gepaard mag gaan met forse boetes. PVV-Kamerlid Patrick Crijns deelt deze mening en benadrukt dat de NVWA zich meer moet richten op social media, waar veel jongeren hun vapes kopen ondanks het verbod op de online verkoop van e-sigaretten. VVD-Kamerlid Judith Tielen en NSC-Kamerlid Danielle Jansen vinden eveneens dat er meer handhaving moet komen op het illegale aanbod van vapes.

vapende jongerenDemissionair staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Maarten van Ooijen (ChristenUnie) noemt de resultaten van het onderzoek 'ongelofelijk'. 'Vapes zijn sowieso al schadelijk. Maar hier zien we dat ze ook nog de maximale grenzen overschrijden van wat afgesproken is over wat er aan giftige stoffen in mag zitten', aldus Van Ooijen. Hij wil de handhaving aanscherpen door de NVWA extra bevoegdheden te geven.

Het is opvallend dat zoveel kamerleden het eens zijn over strengere maatregelen tegen elektronische sigaretten. Vorige week dienden NSC, CDA en GroenLinks-PvdA een voorstel in om wegwerpvapes te verbieden. Dit voorstel behaalde echter net geen Kamermeerderheid.

Meldpunt
Word lid