Begin februari meldden we dat EU-president Juncker zich niet aangesproken achtte toen Europees Ombudsman O'Reilly de Commissie dringend verzocht transparanter te zijn over de contacten met de tabaksindustrie.

Naar nu blijkt heeft Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, zijn eigen commissaris Volksgezondheid, Andriukaitis, genegeerd danwel gepasseerd bij dit oordeel.  Toen O'Reilly om meer transparantie verzocht, heeft Juncker zijn reactie hierop niet in de Commissie besproken. In tegendeel, hij liet de reactie opstellen door de juridisch adviseurs van de Commissie, en stuurde de reactie vervolgens direct naar de Ombudsman.

Van Commissaris Andriukaitis is inmiddels bekend dat hij het zeer oneens was met de reactie van Juncker. Het Europees Parlement heeft vorige maand bovendien een resolutie aangenomen waarin de commissie wordt opgeroepen zich beter aan de WHO-richtlijnen te houden. Dat houdt in dat de Commissie, ngo's rond volksgezondheid en het Parlement dezelfde druk uitoefenen op Juncker om de aanbevelingen van O'Reilly over te nemen.

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid