Horecaondernemers lappen de afspraken die gemaakt zijn in het convenant tussen het Ministerie van VWS en Koninklijke Horeca Nederland massaal aan hun laars, zo blijkt uit onderzoek van Clean Air Nederland onder ruim 900 horecaondernemers.

Volgens afspraak moeten in 2006 al 85% van alle ondernemers zich aansluiten bij het convenant; slechts 11% doet daadwerkelijk mee.

In 2004 heeft Hoogervorst (Minister van VWS) een convenant gesloten met Koninklijke Horeca Nederland, met een looptijd van 4 jaar. Het convenant is op 1 januari 2005 van start gegaan. Dit convenant bestaat uit een stappenplan, waarin per jaar de afspraken vastgelegd zijn die roken in de horeca moeten ontmoedigen.

In 2006 moet 85 % van alle horecaondernemingen met een gevelaanduiding de afspraken omtrent het rookbeleid vermelden.Bovendien moet 40 % van alle cafés en 50 % van alle restaurants een rookvrije zone hebben in 2006. Dit zijn de harde afspraken uit het convenant.

Clean Air Nederland heeft tussen 15 en 30 april de stand van zaken onderzocht, en de resultaten zijn schokkend. Slechts 11 % van alle horecaondernemingen doet mee aan het stappenplan; volgens het convenant moet dit 85% zijn!

Het draagvlak voor dit stappenplan bij horecaondernemers blijkt zeer gering. De afspraken zijn vrijblijvend, en lossen bovendien het probleem niet op.

Minister Hoogervorst heeft recent nog gezegd dat hij maatregelen zal treffen indien zelfregulering via dit convenant niet werkt.

Clean Air Nederland zal met het indienen van het Burgerinitiatief voor een rookvrije horeca de Minister dan ook houden aan zijn uitspraak, en aandringen op onmiddellijke beëindiging van het huidig convenant. Daarvoor in de plaats dient duidelijke wetgeving te komen voor een rookvrije horeca.

Nederland loopt in Europa steeds meer achter met haar rookbeleid in de horeca. In België komt volgend jaar een rookverbod voor restaurants; ook in Engeland en Wales wordt de horeca helemaal rookvrij in 2007.
In Ierland zijn de rookvrije pubs voller dan ooit; Schotland, Zweden, Noorwegen, Spanje, Italië en Malta zijn ook al over gegaan tot wetgeving voor een rookvrije horeca.

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid