berg peuken

Onder het bollendak tussen Utrecht CS en winkelcentrum Hoog Catharijne ligt dagelijks een enorme hoeveelheid peuken en kauwgom. Een irritatie voor velen.

Ondernemers ergeren zich aan de vieze bende voor hun winkels, zoals bij parfumerie Douglas en JD Sports. De rommel bestaat voornamelijk uit sigarettenpeuken en kauwgom die door reizigers en winkelpersoneel worden achtergelaten. De locatie onder het bollendak is een populaire rookplek, ook voor personeel van omliggende winkels en kantoren.

Onderzoek toont aan dat gemakzucht de voornaamste reden is waarom mensen peuken op de grond gooien. Het probleem wordt verergerd door het gebrek aan goed zichtbare afvalbakken op het Stationsplein. Hoewel Klépierre, de eigenaar van het winkelcentrum, aangeeft dat de verantwoordelijkheid bij de gemeente en NS ligt, nemen sommige winkels zelf initiatief om de rotzooi op te ruimen.

Experts pleiten voor structurele oplossingen zoals het plaatsen van meer afvalbakken, en het aantrekkelijker maken van afval weggooien. Sociaal psycholoog Tom van Bommel suggereert ‘peukenpolletjes’, waarbij mensen hun peuken weggooien door een stem uit te brengen op een stelling. 'Plandelaar' Anton Damen pleit voor een verbod op sigarettenfilters en zelfs statiegeld op peuken als mogelijke oplossingen.

Ondernemers hopen dat er snel een effectieve en permanente oplossing komt voor het schoonhouden van het plein.

Meldpunt
Word lid