Gisteren stond in het Algemeen Dagblad een interview met gedragseconoom en gezondheidseconoom Stefan Lipman. Op zijn conclusie valt wel iets af te dingen.

Stefan Lipman onderzoekt hoe we voor gezond gedrag kiezen en welk prijskaartje daaraan hangt. Met andere woorden: hoe de economie wordt beïnvloed door menselijke keuzes. Een van de onderwerpen waar het AD naar vroeg was de invloed van rokers danwel niet-rokers op de economie.

Lipman meldt: 'Er wordt algemeen aangenomen dat gezond gedrag de maatschappij minder kost dan ongezond gedrag. Dat klopt niet als je het over de levensloop bekijkt. Iemand die rookt gaat gemiddeld eerder dood dan iemand die niet rookt. Een niet-roker leeft langer en loopt daarmee meer kans om ziekten te krijgen of lang in een verpleeghuis te wonen.'

Opvallend genoeg lijkt deze vaststelling veel op een oude slogan van de tabaksindustrie, dat rokers eerder doodgaan en de maatschappij dus minder kosten. Maar op die slogan danwel constatering valt wel het een en ander af te dingen.

In 2015 en 2016 hebben de Universiteit Maastricht, het RIVM en het Trimbosinstituut een gezamenlijk onderzoek uitgevoerd naar de kosten en baten van tabaksontmoediging. Dit was een zogeheten MKBA, een maatschappelijke kosten en batenanalyse.

mkba

Er werd gekeken naar arbeidsproductiviteit, belastinginkomsten en gezondheidswinst. Alles bij elkaar blijkt het roken de maatschappij meer te kosten dan niet-roken.

Lees hier het artikel uit 2016

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid