Een schap in een tabakswinkel met een collectie e-sigaretten

Volgens de nicotinelobby zijn kinderen en jongeren vapes met smaakjes aan het hamsteren nu net voordat het smaakjesverbod op 1 januari ingaat.

Vanaf 1 januari 2024 is het verboden om vapes en vloeistoffen met smaakjes aan te bieden; alleen tabakssmaak is dan toegestaan. Dit verbod is ingesteld om te voorkomen dat kinderen e-sigaretten met fruitsmaak en snoepsmaak kopen en vervolgens verslaafd raken.

De nicotinelobby beweert dat het smaakjesverbod bij vapes zorgt dat kinderen daardoor meer gewone sigaretten gaan kopen en gebruiken. Als lobbyisten fel tegen maatregelen zijn is dat meestal omdat ze weten dat het zeer effectieve maatregelen zijn. De bekende strategieën zijn vervolgens het ontkennen van de feiten, misleiding met tegenovergestelde beweringen, en het overdrijven van illegale handel en import.

De nicotinelobby beweert ook dat het smaakjesverbod oudere e-sigaretgebruikers zou kunnen beïnvloeden omdat die hun aankopen vaker doen bij buitenlandse webwinkels in landen als Frankrijk, Spanje, België en Duitsland. Wel is het zo dat inmiddels enkele vapedealers vlak over de grens met België nieuwe winkels openen om jongeren uit Nederland aan te trekken. De vapelobby voert momenteel een rechtszaak tegen de Nederlandse Staat om het smaakjesverbod te voorkomen, en de uitspraak wordt aankomende zomer verwacht.

Hoewel e-sigaretten verslavender zijn worden ze als minder schadelijk beschouwd dan gewone sigaretten. Het RIVM wijst erop dat ze nog steeds ongezond zijn vanwege schadelijke stoffen zoals nicotine. Het inademen van damp kan de luchtwegen beschadigen en het risico op kanker vergroten, vergelijkbaar met het inademen van sigarettenrook.

Bronnen
Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid