Franse sigarettenverpakking

In een recent rapport van de Franse Senaat wordt aanbevolen om de prijs van tabak met 5% per jaar te verhogen tot 2040, met als doel de tabaksconsumptie te verminderen.

Dit voorstel heeft geleid tot bezorgdheid onder tabaksverkopers, die vrezen voor een toename van de illegale handel. De commissie voor sociale zaken van de Senaat heeft zich gericht op "gedragsbelasting in de gezondheidszorg", wat inhoudt dat hogere belastingen moeten worden opgelegd om het gebruik van tabak en alcohol te ontmoedigen.

Ondanks eerdere prijsverhogingen en strenge anti-tabaksmaatregelen, zoals een verbod op reclame en het roken in openbare ruimtes, blijft een op de vier volwassen Fransen roken. De senatoren wijzen op een "erratische" aanpak in de strijd tegen tabak, wat heeft geleid tot een gebrek aan consistentie en effectiviteit. Ze stellen dat de tabaksconsumptie afneemt wanneer de prijs met meer dan 4% stijgt, en roepen de overheid op om de belastingen te verhogen.

Als de aanbevelingen worden opgevolgd, zou de prijs van een pakje sigaretten binnen vijf jaar meer dan 15 euro bedragen, en tegen 2034 meer dan 20 euro, met een mogelijke prijs van 26 euro in 2040. Dit zou de druk op rokers verhogen, die al hebben gezien dat de prijs van een pakje sigaretten is gestegen van 7 euro in 2017 naar 11,50 euro in 2023.

Tabaksverkopers wijzen erop dat deze prijsstijgingen hebben geleid tot een daling van de verkoop in tabakswinkels, met een afname van een derde in volume sinds 2017. De verkoop blijft dalen, met een vermindering van 16% in het eerste kwartaal van het jaar vergeleken met een jaar eerder. Veel rokers wenden zich nu tot de zwarte markt of kopen sigaretten in buurlanden waar de prijzen veel lager zijn, zoals België, Spanje en Italië, waar een pakje sigaretten ongeveer 5 euro kost. De vrees is dat verdere prijsverhogingen deze trend alleen maar zullen verergeren, vooral nu een recente rechterlijke uitspraak de beperking op het aantal sigaretten dat uit het buitenland mag worden meegenomen, heeft opgeheven.

Meldpunt
Word lid