E-sigaretten zijn vooral populair omdat ze zoveel smaken kunnen hebben. Dit is één van de conclusies vandaag in het promotieonderzoek van Erna Krüsemann.

erna krusemann 200Op de Nederlandse markt zijn inmiddels enorme aantallen verschillende e-liquids aangemeld voor verkoop. Uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt dat deze e-liquids 245 verschillende, meestal zoete, smaken bevatten. E-liquids bevatten het vaakst zoete en fruitige smaakstoffen zoals vanilline, ethylmaltol en ethylbutyraat.

Rokers zijn het meest geïnteresseerd in e-sigaretten met een tabak- of menthol/munt-smaak. Niet-rokers zijn het meest geïnteresseerd in zoete en menthol/munt-smaken. Sensorisch onderzoek laat zien dat rokende volwassenen e-liquids met zoete en met menthol/munt-smaken even lekker vinden als niet-rokende jongeren (tot 18 jaar) en jongvolwassenen (20-25 jaar). Ze vinden deze smaken allemaal veel lekkerder dan tabakssmaken.

E-sigaretten worden door de branche gepresenteerd als een minder schadelijk alternatief voor mensen die tabak roken. Maar e-sigaretten bevatten ook schadelijke en verslavende stoffen. Het gebruik van e-sigaretten door jongeren en niet-rokers is daarom zorgwekkend volgens het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid