Uit nieuw onderzoek blijkt dat de claims van e-sigaretproducenten dat de stoffen niet schadelijk zijn, niet kloppen. Gecombineerd blijken ze wel degelijk schadelijk.

Onderzoekers van Duke University School of Medicine en Yale University hebben onderzocht of de smaakstoffen (zie afbeelding) reageren met de oplosmiddelen (nodig om uit te kunnen blazen). Deze combinatie blijkt giftiger te zijn dan de beide afzonderlijke componenten zelf. Ze irriteren de luchtwegen en kunnen leiden tot ademhalingsproblemen, hart- en bloedvatproblemen.

Een chemicus onderzocht de nieuwe stoffen die ontstonden bij gebruik van de e-sigaretten. Een bekende smaakstof is benzaldehyde (fruitsmaak). Gecombineerd met het oplosmiddel om de damp uit te blazen blijkt dit giftiger te zijn.

De onderzoekers tonen voor het eerst aan dat ook lage concentraties in de e-sigaretten cellen in de bronchiën kunnen beschadigen of zelfs laten afsterven.

De onderzoekers waren verbaasd over de uitkomsten. Ze hadden namelijk verwacht dat de chemische reacties de smaakstoffen zouden deactiveren en daardoor het product minder schadelijk zouden maken. Ze vonden het tegenovergestelde.

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid