WIJK AAN ZEE - Albert Streep uit Heemskerk belandde na een hersenbloeding in Heliomare. Bij aankomst op 3 april werd hij dwars door een rookgordijn gereden. Bijna vier weken, talloze klachten en enkele gesprekken met de Heliomareleiding later staan de rokers nog steeds bij de ingang en kan Albert nog steeds geen frisse neus halen tussen de behandelingen door.

rokers

"Echt bizar", noemt Albert de gang van zaken. Zelf is hij door de hersenbloeding linkszijdig verlamd, zit hij in een rolstoel en kan slechts kleine stukjes lopen. Even naar buiten lukt alleen als hij bij de ingang kan blijven, maar daar zitten de rokers. De rook waait zelfs de corridor, de gang tussen de twee schuifdeuren, in.

"Er is een speciale rookplek, maar de grond loopt daar een beetje af. Bij de hoofdingang staat duidelijk aangegeven dat daar niet gerookt mag worden op last van de brandweer. Maar daar trekken ze zich niets van aan." De Heemskerker heeft de rokers meerdere malen gevraagd om te verkassen, maar volgens hem wordt daar zelfs agressief op gereageerd. "Ze riepen dat als ik iemand met één vinger aanraakte, ze me zouden aanpakken."

Albert heeft inmiddels een aantal officiële klachten ingediend en gesprekken gevoerd met de leiding van het revalidatiecentrum. "Ze vertelden mij dat het roken bij de ingang al jarenlang gebeurt. Het is inmiddels een cultuur geworden. Maar nu wordt dit als argument gebruikt in plaats van dat er opgetreden wordt."

Ook werd Albert aangesproken op zijn "bombastische uitval" naar de rokers toe. "Ik heb nu eenmaal een harde stem. Maar dit viel bij mij echt in het verkeerde keelgat. Het rokersgilde is in overtreding, maar wordt door Heliomare gesteund."

Heliomare erkent het rokersprobleem en geeft Albert Streep gelijk. Tegelijkertijd legt woordvoerster Yvonne Molenaar uit dat handhaving lastig is. "Je kunt er geen politieagent neerzetten. We willen de mensen ook niet het roken verbieden. En mensen met niet-aangeboren hersenletsel kunnen zaken soms niet onthouden."

Toch staat er bij de ingang duidelijk aangegeven dat er niet gerookt mag worden. Het sigaretje mag wel opgestoken worden in de rokersruimte in het gebouw en in de speciale zones buiten. "De brandweer moet bij calamiteiten snel naar binnen kunnen. Rokers bij de ingang blokkeren de route."

Op 8 mei is er een hoorzitting van de klachtencommissie waarbij Albert Streep en het management hun kant van het verhaal mogen vertellen. Maar Heliomare onderneemt al stappen, want er wordt vaker geklaagd over de rokers. "Momenteel wordt onderzocht hoe we de abri beter bereikbaar kunnen maken of kunnen verplaatsen. Ook willen we de algemene patiëntenfolder aanpassen met een stringenter beleid. En we zijn in overleg met onze artsen, wellicht dat zij ons kunnen helpen bij een oplossing."

Albert verwacht geen oplossingen voor zijn ontslag bij Heliomare, waarschijnlijk half mei. "Maar ik doe dit ook voor alle patiënten die nog na mij komen."
Klik hier voor het volledige artikel online (registratie nodig).

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid