In het British Medical Journal (BMJ), een internationaal gezaghebbend wetenschappelijk tijdschrift, vergelijken twee Australische artsen de tabaks-epidemie met de corona-pandemie.

Dit is de - door Google Translate vertaalde - Nederlandse versie.

De tabaksindustrie in de tijd van COVID-19 (Corona): tijd om de industrie te verbieden?

De COVID-19 pandemie die eind 2019 in China is ontstaan, heeft zich snel verspreid en heeft een groot deel van de wereld verrast, waardoor een gezondheids- en economische noodsituatie is ontstaan ​​die waarschijnlijk vele jaren grote gevolgen zal hebben. De omvang van de dreiging heeft zowel regeringen als bedrijven ertoe gedwongen de volksgezondheid dwingend boven economische principes te verheffen, zich aan te passen en opnieuw uit te vinden in een poging de verspreiding van de ziekte in te perken. Bedrijfssluitingen hebben een plotselinge en wijdverbreide werkloosheid veroorzaakt. Nationalisatie van bedrijfstakken zoals particuliere gezondheidszorg en luchtvaartmaatschappijen heeft plaatsgevonden of wordt overwogen. Overheden pompen geld in hun economieën door middel van stimuleringspakketten en inkomenssteun, waar voorheen bezuinigingen aan de orde van de dag waren. In de privésector zwenken autofabrikanten om medische apparatuur te maken, maken alcoholbedrijven handontsmettingsmiddelen en versnelt de digitale transformatie in veel sectoren, naast andere voorbeelden van bedrijfsaanpassing.

De COVID-19-pandemie is een buitengewone gebeurtenis die extreme maatregelen vereist, omdat de kans bestaat dat gezondheidszorgsystemen worden overweldigd. De tabaksepidemie oefent echter een grotere, aanhoudende invloed uit. Op het moment van schrijven bedroeg het wereldwijde dodental van COVID-19 iets meer dan 53.000, vergeleken met meer dan 8 miljoen door jaarlijks tabaksgebruik (inclusief sterfgevallen als gevolg van blootstelling aan tweedehands rook). Het cumulatieve dodental door tabaksgebruik bedroeg in de 20e eeuw 100 miljoen en volgens schattingen kan dit deze eeuw oplopen tot 1 miljard. Het aantal COVID-19 sterfgevallen zal waarschijnlijk nog vele maanden blijven stijgen, waarbij de uiteindelijke tol afhangt de vraag van hoe agressief individuele landen beperkende maatregelen invoeren. In China zijn er iets meer dan 3300 COVID-19 sterfgevallen geweest, vergeleken met ongeveer 1 miljoen per jaar door tabak. In Italië, dat momenteel de hoogste sterfte per miljoen van de bevolking heeft, zijn er bijna 14.000 sterfgevallen als gevolg van COVID-19, vergeleken met 93.300 elk jaar door tabak. Beide landen lijken bijna het hoogtepunt van COVID-19 infecties te hebben, hoewel het gevaar bestaat van een tweede golf. Desalniettemin is de COVID-19 pandemie waarschijnlijk van korte duur, aangezien er een vaccin en effectieve behandelingen beschikbaar komen. Het is onwaarschijnlijk dat COVID-19 ooit de meedogenloze en groeiende jaarlijkse tol van het roken van tabak zal evenaren.

Hoewel beperkt, blijkt uit opkomend bewijs (niet verrassend) dat rokers die in het ziekenhuis zijn opgenomen voor COVID-19 het risico lopen op ernstiger ziekteverloop dan niet-rokers. Desondanks lijkt de tabaksindustrie onverstoord. Volgens British American Tobacco (BAT) blijven consumenten tabaksproducten kopen, zelfs in de zwaarst getroffen gebieden. BAT Chief Executive Officer Jack Bowles verklaarde: 'We zien geen verandering in het consumptiepatroon van sigaretten vanwege Covid-19 ... Het is een dagelijkse aankoop, dus consumenten blijven winkelen, zelfs in Italië en Frankrijk, waar tabakswinkels nog open zijn.' (In sommige Europese landen worden tabakswinkels gezien als essentiële detailhandel en uitgesloten van algemene sluitingen) Zijn analyse wordt ondersteund door enkele investeringsanalisten, die tabaksaandelen aanbevelen als een goede investering tijdens de onrust op de COVID-19-markt.

De industrie is niet volledig immuun geweest voor de negatieve gevolgen van het virus: in maart staakte Philip Morris USA de productie in de fabriek in Richmond nadat twee medewerkers positief waren getest op COVID-19. Altria's vice-voorzitter en Chief Financial Officer Billy Gifford verklaarde dat het bedrijf 'zich inzet voor de bescherming van de veiligheid en het welzijn van onze werknemers, aannemers, hun families en de gemeenschappen waarin we actief zijn', en dat het bedrijf 'actief plannen heeft geïmplementeerd om bedrijfsonderbrekingen en hun potentiële impact op onze werknemers, consumenten en klanten te minimaliseren '. De tegenstrijdigheid tussen het afsluiten om de gemeenschap te beschermen tegen een dodelijk virus en het minimaliseren van de verstoring om het meest dodelijke consumentenproduct in de geschiedenis te blijven produceren, is belachelijk. Het roept echter een serieuze vraag op: waarom zou de tabaksindustrie doorgaan tijdens een pandemie die de wereld fundamenteel verandert?

Er is duidelijk en overtuigend beargumenteerd waarom de verkoop van sigaretten moet worden afgebouwd. Het krijgt extra urgentie tijdens deze pandemie. Het verhoogde risico op ernstige gevolgen voor rokers die in het ziekenhuis zijn opgenomen met COVID-19, 16 en de vermindering van ziekenhuisopnames in het algemeen die het gevolg zijn van stoppen met roken, kan de aanzet zijn om de verkoop van sigaretten te beperken, terwijl gezondheidsdiensten tot het uiterste worden gedreven, zoals de oproep is gedaan door de New York State Academy of Family Physicians. In één Australische staat is de verkoop van alcohol al beperkt omdat de gezondheidsdienst de middelen niet kan missen om alcoholgerelateerde problemen tijdens deze pandemie aan te pakken. Door shutdowns door COVID-19 zijn tal van beperkingen opgelegd aan mensen. Strikte fysieke afstand ontneemt mensen fysiek en in sommige gevallen zinvol sociaal contact. Uitsluiting van school belemmert een van de meest elementaire rechten van kinderen om onderwijs te krijgen. Paniekaankopen hebben winkels ertoe gedwongen de aankoop van basisvoedsel te beperken. Veel bedrijven die een positieve bijdrage leveren aan de samenleving zullen de economische gevolgen van deze belangrijke volksgezondheidsmaatregelen niet overleven. Daarentegen heeft de tabaksverkoop, die een negatief effect heeft op de gezondheid, het sociale en economische welzijn van gemeenschappen, geen sociale vergunning.

Voor rokers zouden de gewijzigde sociale omstandigheden een mogelijkheid kunnen zijn om te stoppen met roken. Onderzoek toont aan dat gemakkelijke beschikbaarheid van tabaksproducten in de detailhandel een terugval veroorzaakt bij degenen die proberen te stoppen. Verminderde of geen beschikbaarheid van sigaretten zou deze stoppogingen versterken. Gezien de rol van sociale signalen bij terugval tijdens stoppogingen en zelfisolatie kan het voor sommigen gemakkelijker maken om te stoppen, hoewel er behoefte is aan ondersteuning voor mensen om stress te beheersen en de risico's voor de geestelijke gezondheid te verminderen. Zowel mentale ondersteuning als hulp bij stoppen met roken moeten worden behandeld als essentiële diensten en dienen in deze tijd van verhoogde stress prioriteit te krijgen, vooral voor de meest kwetsbaren die het grootste risico lopen. Sommige ondersteunende ondersteuningsdiensten maken van deze gelegenheid gebruik om stoppen met roken te promoten en mensen te ondersteunen om dit te doen. In deze context is het nu een geschikt moment om over te gaan tot het verwijderen van sigaretten uit de algemene detailhandel. Hoewel er grote beperkingen zijn aan het vervoer en verkeer van mensen, kunnen de toeleveringsketens voor tabak worden overgeplaatst voor meer essentiële doeleinden. De toegenomen controle en controle van het verkeer van goederen en personen op dit moment zou waarschijnlijk ook de controle op illegale markten vergemakkelijken.

De tabakspandemie lijkt op COVID-19 in slow motion. De noodzaak om 'de curve af te vlakken' is dringend. Het feit dat de tabakspandemiecurve slechts gedeeltelijk is afgeplat (in sommige landen) wordt algemeen geaccepteerd omdat de tabakspandemie al zo lang bij ons is en de tabaksindustrie buitengewoon succesvol is geweest in het conditioneren van het publiek en de beleidsmakers om het te accepteren als een gegeven. Als regeringen hadden gehandeld om het publiek tegen tabak te beschermen met een fractie van de inspanning (en financiële investeringen) die ze hadden gedaan om dit coronavirus te beheersen, hadden vele miljoenen levens kunnen worden gered en zou de onderliggende vraag naar gezondheidsdiensten aanzienlijk zijn verminderd. De wereld zal anders zijn na de COVID-19 pandemie. Het stopzetten van de sigarettenverkoop zou een enorme winst op lange termijn zijn voor de volksgezondheid. Het is echter essentieel om snel te handelen, omdat - zoals het indammen van COVID-19 - uitstel van actie vele levens zal kosten.

Bron: Hefler M, Gartner CE, 'The tobacco industry in the time of COVID-19: time to shut it down?'

Tobacco Control, Published Online First: 06 April 2020. doi: 10.1136/tobaccocontrol-2020-055807

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid