Vanaf vandaag mag in geen enkel café meer worden gerookt, dus ook niet meer in de kleine kroegen zonder personeel waarvoor tot nu toe een uitzondering werd gemaakt. Dat heeft staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) vanavond bekend gemaakt naar aanleiding van de uitspraak van de Hoge Raad van 10 oktober in de bodemprocedure die Clean Air Nederland was gestart tegen de overheid. Hieronder de brief van CAN aan de staatssecretaris.


Ministerie van VWS
t.a.v. de Staatssecretaris van VWS de heer M. van Rijn
Postbus 20350
2500 EJ Den Haag

Rotterdam, 16 oktober 2014

Betreft: Rookverbod horeca

Excellentie,

Op 10 oktober jl. heeft de Hoge Raad, zoals u weet, het cassatieberoep van de Staat tegen het arrest van het Gerechtshof Den Haag d.d. 26 maart 2013 verworpen. Daarmee staat onherroepelijk vast dat de uitzondering op het rookverbod voor de kleine horeca onverbindend is wegens strijd met het WHO Kaderverdrag inzake tabaksontmoediging. Het WHO Kaderverdrag vereist dat in alle openbaar toegankelijke gebouwen een rookverbod geldt. Het gevolg is dat het rookverbod, zoals dat is opgenomen in artikel 11a lid 4 van de Tabakswet en artikel 3 lid 1 van het Besluit, alsnog van rechtswege in de hele horeca van kracht is en moet worden gehandhaafd.

Aan de tot nu toe bestaande onduidelijkheid over de omvang van het rookverbod en de juridische toekomst daarvan is hiermee een eind gekomen. Het is naar de mening van Clean Air Nederland van belang dat zo spoedig mogelijk een duidelijk signaal wordt afgegeven richting alle horecaondernemers en dat de handhaving stevig wordt ingezet. Voorkomen moet worden dat opnieuw een situatie van stilzwijgend gedogen ontstaat.

Clean Air Nederland wil daarom op de naleving van het arrest toezien. Om die reden verzoeken wij u binnen vier weken antwoord te geven op de volgende vragen:

  1. Op welke wijze en op welke termijn zal de regering de betrokken horecaondernemers informeren over het bestaan van het rookverbod en de handhaving daarvan?
  2. Op welke wijze en op welke termijn zal invulling worden gegeven aan de handhaving van het rookverbod in de kleine horeca?
  3. Hoe rijmt u het arrest van de Hoge Raad met het bestaan van een uitzondering voor rookruimten in de horeca?

In de memorie van toelichting op het wetsvoorstel dat momenteel in behandeling is in de Eerste Kamer wordt aangegeven dat handhaving primair bestuurlijk zal worden opgepakt door middel van het opleggen van bestuurlijke boetes en dat het OM pas na overleg met de NVWA zal overgaan tot strafrechtelijke handhaving. Uit de handhavingscijfers blijkt echter dat de huidige bestuurlijke handhaving onvoldoende is gebleken. Dit roept de volgende vraag op:

  1. Op welk moment en onder welke omstandigheden zal alsnog worden ingezet op strafrechtelijke handhaving? Is de Staatssecretaris bereid hiertoe een aanwijzing aan het OM te geven?

Clean Air Nederland begrijpt dat enige tijd nodig zal zijn om feitelijk tot handhaving van het rookverbod over te gaan. Indien wij echter op enig moment de indruk krijgen dat onvoldoende inspanningen worden verricht om te komen tot een effectief rookverbod, zullen wij ons genoodzaakt zien verdergaande juridische maatregelen te treffen. Wij vertrouwen erop dat het wetsvoorstel daadwerkelijk de opmaat is tot een effectief tabaksontmoedigingsbeleid dat minimaal in lijn is met het internationale recht.

Hoogachtend,

Clean Air Nederland

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid