supermarkt verkoop tabak

Meer dan de helft (55%) van alle tabak werd via supermarkten verkocht, door een nieuwe wet heeft er per 1 juli een grote verschuiving plaatsgevonden naar andere verkooppunten.

Per 1 juli 2024 is er in Nederland een verkoopverbod van kracht geworden voor sigaretten, shag en vapes in supermarkten. Dit besluit, dat al jaren in de maak was, heeft geleidt tot het verdwijnen van duizenden verkooppunten en een omzetverschuiving van 2,7 miljard euro naar andere verkoopkanalen.

Het verkoopverbod is onderdeel van de bredere strategie om een rookvrije generatie te creëren. Eerder werden al maatregelen genomen, zoals het verbod op tabaksverkoop in de horeca, het stoppen van verkoop door drogisterijen en het verbieden van online verkoop van tabaksproducten. Staatssecretaris Maarten van Ooijen van VWS stelt dat deze maatregel het voor jongeren moeilijker maakt om te beginnen met roken, wat bijdraagt aan de doelstelling van een rookvrije generatie.

Met de nieuwe regels is het aantal verkooppunten van rookwaren in Nederland gedaalt van ongeveer 10.000 naar circa 4.400. Van de 6.670 supermarkten in Nederland, waren er bijna 4.400 die tabak verkopen. Lidl heeft al jaren geen sigaretten meer verkocht, en Albert Heijn stopte recentelijk ook met de verkoop in hun winkels.

Clean Air Nederland noemt het stoppen van tabaksverkoop in supermarkten een belangrijke stap, maar pleit ervoor om ook de verkoop bij tankstations en gemakswinkels sneller te verbieden. De huidige plannen voorzien in een verbod voor deze verkooppunten in 2030 en 2032.

Op dit moment zijn er 2,8 miljoen rokers in Nederland zijn, sinds begin dit jaar zijn er al vele tientallen nieuwe tabakswinkels bijgekomen. Clean Air Nederland verwacht dat de komende maanden nog meer nieuwe tabakswinkels zullen worden geopend.

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid