Rookvrij terras

Steeds meer horecaterrassen in Nederland worden rookvrij, een trend die zowel voor- als tegenstanders kent.

Horecaondernemer Thomas Schaafsma van Gasterij Zondag in Garderen besloot samen met zijn zus hun terras rookvrij te maken om een aangename omgeving voor zowel gasten als personeel te creëren. Ondanks enkele negatieve reacties zijn de meeste gasten tevreden, en sommigen komen zelfs speciaal voor het rookvrije terras. In Elburg heeft Rosalie Vos van brasserie Aan de Gracht ook positieve ervaringen met een rookvrij terras, hoewel ze aanvankelijk diverse negatieve reacties ontving.

Clean Air Nederland volgt al vanaf 2015 het aantal rookvrije terrassen en de trends. In het begin was het aantal op één hand te tellen, op dit moment is het aantal rookvrije terrassen gestegen tot boven de 500. Ondanks deze forse groei is dit aantal slechts 2 procent van de circa 25.000 terrassen totaal in Nederland. Vooral de betere restaurants en familiehoreca zoals pannekoekenrestaurants kiezen sneller voor een rookvrij terras. Onderzoek toont aan dat twee derde van de Nederlanders asbakken wil verbannen van het terras, en dat 80 procent van de Nederlanders het terras rookvrij wil hebben als er kinderen komen. Horeca ondernemers vrezen echter omzetverlies en negatieve reacties als zij het terras rookvrij willen maken. In de praktijk blijkt echter dat terrassen een stijging zien in aantal gasten en omzet als het terras rookvrij wordt. Naarmate het aantal rookvrije terrassen toeneemt zal dit effect natuurlijk afnemen.

Voorzitter Tom Voeten van Clean Air Nederland en ook kinderarts Károly Illy van het Longfonds pleiten voor wetgeving om rookvrije terrassen te verplichten. Roken is de belangrijkste oorzaak van ziekte en vermijdbare sterfte in Nederland met jaarlijks 20.000 doden door (mee)roken.

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid