Een artikel in het medische tijdschrift European Respiratory Journal over de relatie tussen roken en corona, is teruggetrokken.

Het artikel claimde dat rokers 23% minder kans hadden om corona op te lopen dan niet-rokers.
Waarom werd het artikel teruggetrokken? Enkele auteurs bleken rechtstreeks banden te hebben met de tabaksindustrie.

De Wereldgezondheidsorganisatie had al langer gewaarschuwd dat - vanwege de schadelijke effecten van roken op de longen - er een grotere kans op infectie van ademhalingsorgenen was als de roker corona opliep.

Het European Respiratory Journal heeft in het laatste nummer dit artikel teruggetrokken nadat het bij de redactie bekend was geworden dat twee van de auteurs hadden nagelaten te vermelden dat ze tegenstrijdige belangen hadden bij de publicatie.

Een van de auteurs, José Mier, was betrokken als consultant bij de tabaksindustrie, een ander, Konstantinos Poulas, was hoofdonderzoeker voor een Griekse semi-overheidsorganistie die deels gefinancierd werd door Philip Morris. De semi-overheidsorganisatie maakt e-sigaretten.

Toen beide heren hun geruchtmakende paper indienden, hadden ze deze belangen niet vermeld op de plek waar ze 'conflict of interest' hadden moeten melden.

covid 19 tobacco en 3

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid