De invoering van een verbruiksbelasting op e-sigaretten zal op zijn vroegst in 2026 mogelijk zijn, aldus staatssecretaris Van Rij (Financiën, CDA).

“Goede wetgeving vraagt goede voorbereiding”, stelde Van Rij in een commissiedebat over het belastingplan 2024, na eerder al aangegeven te hebben dat het invoeren van de belasting 18 tot 24 maanden zal duren. In respons hierop diende D-66 kamerlid Steven Van Weyeren een motie in om de regering op te roepen uiterlijk voor de zomerreces van 2024 een wetsvoorstel voor te leggen.

Verder lijkt de kamer wat betreft tabaksaccijns in te stemmen met een extra verhoging, voorgesteld door het kabinet. Er is zelfs een amendement ingediend door VVD en SGP om de tabaksaccijns nog verder te verhogen, met als doel de voorgestelde halvering van de accijnsverhoging op alcohol te financieren. Enkel de PVV was voor het terugdraaien van de accijnsverhogingen.

De tabaksindustrie heeft gelobbyd tegen de accijnsverhogingen, maar hun argumenten dat dit verkoop juist zou toenemen en tot illegale smokkel zou leiden waren gebaseerd op onbetrouwbare en ontkrachtte onderzoeken. Uit schriftelijk overleg blijkt dat De PVV het meest ontvankelijk is voor de argumenten van tabakslobby.

Het argument dat accijnsverhoging vooral armere rokers treft werd door directeur Hans Snijder van de Hartstichting beschreven als valse beeldvorming. Snijder betoogde dat een lagere prijs hen juist langer verslaafd houdt aan de dure en dodelijke tabaksproducten, en pleitte voor betere, gratis rookstophulp. Het argument van toenemende smokkel werd al ontkracht door een onderzoek van het Institute of Development Studies in Brighton, waaruit bleek dat dit juist leidde tot afname in smokkel en tabaksgebruikers en toename van accijnsinkomsten.

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid