meldpunt
word lid

Vorige week berichtten we op deze plek over de uitkomsten van een congres in Washington. Het persbericht dat daar vandaan kwam over de nieuwste wetenschappelijke inzichten in meeroken, ofwel 'secondary smoke', kunt u hier aantreffen.

OMGEVINGSTABAKSROOK BEDREIGING VOOR IEDEREEN - WAARSCHUWT SURGEON GENERAL Omgevingstabaksrook is een risico voor hartziekten, longkanker en wiegendood. Geen enkele hoeveelheid is veilig. De enige manier om nietrokers te beschermen is door middel van rookvrije omgevingen. Rokers en nietrokers scheiden in dezelfde ruimte of zelfs maar vertrouwen op technisch geavanceerde ventilatiesystemen werkt gewoon niet.

Dit zijn de conclusies van een nieuw rapport van de U.S. Surgeon General (vergelijkbaar met de voorzitter van de Gezondheidsraad in Nederland) dat op dinsdag 27 juni 2006 is gepubliceerd. Volgens dit rapport hebben nietrokers die thuis of op het werk worden blootgesteld aan omgevingstabaksrook een 25 tot 30 percent grotere kans op hartziekten en een 20 tot 30 percent grotere kans op longkanker. "De wetenschap heeft bewezen dat er geen niveau bestaat dat zonder risico is voor blootstelling aan omgevingstabaksrook. Laat mij dat nog eens zeggen: er is geen veilig niveau voor blootstelling aan omgevingstabaksrook" zei dr. Richard H. Carmona, U.S. Surgeon General. "Alleen een rookvrije omgeving beschermt nietrokers effectief tegen blootstelling aan omgevingstabaksrook in binnenruimten" zei hij.
Paul G. Billings, de vicevoorzitter van de American Lung Association, voegde hier aan toe: "Eigenlijk heeft de Surgeon General hiermee een eind gemaakt aan het debat over omgevingstabaksrook." Het bewijs is duidelijk. Omgevingstabaksrook is schadelijk en moet worden uitgebannen."

Dit verstrekkende rapport, The Health Consequences of Involuntary Exposure to Tobacco Smoke (De Gevolgen voor de Gezondheid van Onvrijwillige Blootstelling aan Tabaksrook) is gebaseerd op het meest recente onderzoek over dit onderwerp. Het laatste uitgebreide overzicht over omgevingstabaksrook van het U.S. Department of Health and Human Services werd in 1986 gepubliceerd, en de conclusie in dat rapport was dat omgevingstabaksrook longkanker veroorzaakt bij nietrokers. Zo'n 126 miljoen Amerikanen worden nog steeds blootgesteld aan omgevingstabaksrook (bevolking in 2006: 298,444,215, percentage rokers: 20).

De risico's zijn goed gedocumenteerd, waaronder hartkwalen en longkanker bij volwassenen, wiegendood, ademhalingsproblemen, oorinfecties en astma bij baby's en kinderen. Iets meer dan 20 percent van de kinderen wordt thuis blootgesteld aan omgevingstabaksrook. "Zelfs een korte tijd omgevingstabaksrook inademen kan cellen beschadigen en brengt de ontwikkeling van kanker op gang" zei Carmona. "Een korte blootstelling kan een onmiddellijk schadelijk effect hebben op het bloed en de bloedvaten, met een potentieel verhoogd risico op een hartaanval als gevolg. Omgevingstabaksrook kan snel longirritatie en astma-aanvallen veroorzaken. Voor sommige mensen kunnen deze levensbedreigend zijn. Voor mensen die al hartkwalen of ademhalingsproblemen hebben, geldt een zeer hoog risico" voegde hij eraan toe.

Volgens het rapport wordt bijna de helft van Amerikanen geregeld blootgesteld aan omgevingstabaksrook. In 2005 stierven naar schatting 3000 volwassen nietrokers aan longkanker door blootstelling aan omgevingstabaksrook, 46 000 aan coronaire hartkwalen, en 430 pasgeboren baby's aan wiegendood. Omgevingstabaksrook bevat meer dan 50 kankerverwekkende stoffen en is een erkend menselijk carcinogeen. Leven met een roker verhoogt het risico van longkanker en hartziekten voor een nietroker tot 30 percent, volgens het rapport.

Het bewijs voor borstkanker door omgevingstabaksrook is op dit moment slechts suggestief. Gezondheidsambtenaren zeiden dat, hoewel er vooruitgang zit in het terugdringen van omgevingstabaksrook, het nog lang niet voldoende is. "Het goede nieuws is dat, in tegenstelling tot sommige gevaren voor de volksgezondheid, blootstelling aan omgevingstabaksrook voorkomen kan worden," zei Carmona. "Een bewezen methode voor de bescherming van nietrokers van gezondheidsrisico's door blootstelling aan omgevingstabaksrook bestaat niet."

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid