meldpunt
word lid

Sinds de FDA in 2009 het recht kreeg om tabaksfabrikanten te beletten hun producten op de markt te brengen, is er een vrijwel continue stroom aan rechtszaken geweest.

De huidige rechtszaak draait om een beleidswijzging die de FDA heeft aangekondigd in 2015. Ze wil naast de product-toets ook de marketing en communicatie van de producenten kunnen reguleren. Krijgt de FDA deze toestemming, dan is haar goedkeuring vereist als een pakje bijvoorbeeld van design verandert of als het aantal eenheden per pakje gewijzigd wordt. Een veranderd kleurtje op de verpakking is dan al voldoende om de goedkeuring te moeten verkrijgen.

Vrij snel hierna, op 14 april, kreeg de FDA een rechtszaak aan de broek, waarin de 3 tabaksfabrikanten betogen dat deze regels niet zijn opgenomen in de wet uit 2009 en bovendien in strijd zijn met het First Amendment, dat het recht op vrije meningsuiting garandeert. Na overleg over de rechtszaak dachten de fabrikanten dat de regels waren versoepeld, maar op 8 september maakte de FDA bekend dat de nieuwe regels wel degelijk worden ingevoerd.

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid