meldpunt
word lid

De Europese Unie heeft vorig jaar nieuwe regelgeving geïntroduceerd, zoals de plain packaging waar ook de Nederlandse regering zich aan moet gaan houden.

Een nog onbekend onderdeel is dat de lidstaten vanaf 2019 een systeem moeten hanteren waarbij van elk pakje sigaretten dat verkocht wordt een track&trace kan worden uitgevoerd. In de code op het pakje moet dan bijvoorbeeld direct te zien zijn waar het pakje vandaan komt, wanneer het is gemaakt, welke machine het gemaakt heeft, en welke route het pakje heeft afgelegd naar de groothandel of het tabaksverkooppunt.

Om dit te controleren heeft de EU een Zwitsers bedrijf in de arm genomen, SICPA, dat al in Brazilië actief is, in diverse Amerikaanse staten en in Kenia. Overal waar ze actief zijn stuit dit bedrijf op forse tegenstand van de tabaksindustrie.

De industrie lobbyt fors tegen dit bedrijf, onder meer met als argument dat dit ene bedrijf een monopoliepositie heeft. Een ander argument dat ze noemen is dat ze graag hun eigen anti-smokkelmethoden willen blijven gebruiken.
Maar dit eerder geplaatste artikel laat zien dat daar nogal wat gaten in te schieten zijn.
http://www.cleanairnederland.nl/nieuws/526-de-tabaksindustrie-beweert-altijd-dat-sigarettensmokkel-groter-wordt-bij-anti-tabaksmaatregelen-maar

Overigens moet het Europees Parlement over dit onderdeel van de nieuwe regels nog een besluit nemen.

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid