meldpunt
word lid

UTRECHT - Een opa die met zijn kleindochter op een bankje een boterham eet, peuters met roze laarsjes die een hap zand in hun mond steken en gezellig kletsende zwangere moeders: daar passen geen paffende ouders tussen, vindt het bestuur van speeltuin de Torteltuin in de Vogelenbuurt.

Sinds 1 april geldt er een rookverbod binnen de hekken van de particuliere speeltuin en daarmee is de Torteltuin de enige Utrechtse speeltuin met een rookverbod.

De andere Utrechtse speeltuinen verbieden het roken in de kantoortjes op de speeltuin, maar staan sigaretten op het terrein gewoon toe.

Het rookverbod leidt er niet toe dat zich een groep rokende ouders voor het hek van de Torteltuin verzamelt. Beheerder Jannie Wemmenhove heeft sinds het ingaan van het rookverbod slechts één man moeten verzoeken zijn sigaret te doven.

Een goed idee, vindt moeder Soraya La Ros, die ‘net niet dagelijks’ met haar zoontje van twee naar de Torteltuin komt. Ze kan zich eigenlijk niet herinneren dat er iemand in de speeltuin rookte. ,,Het viel me wel een keer op in speeltuin Griftsteede. Mensen houden hun sigaret ook precies op een hoogte waar kinderen langsrennen. Best gevaarlijk.’’ In speeltuin de Pan in Tuindorp, ook een particuliere speeltuin, zijn rokende ouders van harte welkom. Maar er komen weinig rokers, vertelt de beheerder, en er is ook geen officieel rookbeleid. Nooit over nagedacht en niet nodig, vindt hij.

,,We hebben al moeite met het handhaven van het alcoholverbod,’’ vertelt Tjitske van der Woude, coördinator van speeltuin Griftsteede. Voor het personeel van Griftsteede geldt wel een rookbeleid: niet in de buurt van de kinderen.

Ook in speeltuinen de Boog en de Zandloper is er nooit gediscussieerd over een rookverbod. ,,Ouders kunnen hier volop paffen,’’ vertelt de speeltuinleider. ,,Als je het verbiedt, zullen ouders zeggen dat er steeds meer verboden wordt.’’ Hij ziet het ook niet zitten om een rookverbod te handhaven.

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
sm fb32      sm is32      sm tw32      sm li32
Word lid