meldpunt
word lid

De VN-conferentie in Genève over een stevig tabaksbeleid is mislukt. Alleen een piepklein fonds voor het verminderen van tabaksteelt in arme landen werd gerealiseerd.

Twee weken lang is er door 181 landen vooral online onderhandeld met als enig resultaat dat harde afspraken zijn verplaatst naar de volgende conferentie. Die is pas over twee jaar. Ook voor de e-sigaret is er weinig afgesproken op de negende conferentie sinds de Framework Convention on Tobacco Control (FCTC), het antitabaksverdrag van de WHO uit 2005.

Een teleurstelling voor demissionair staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid, Welzijn en Sport, ChristenUnie) die voor Nederland een rol zag als aanjager van strengere afspraken. Nederland zou de conferentie in 2020 organiseren, maar deze ging wegens corona niet door. Dit jaar was het online dus niet veel beter.
Voor e-sigaretten was er een uitdaging om tot regulering te komen, maar de meningen lagen te ver uit elkaar, sommige landen zien de e-sigaret zelfs als een middel om roken tegen te gaan.

Helaas speelde de lobby van de multinationals ook een rol. Landen als Guatemala en Nicaragua, die nauwe banden hebben met de tabaksindustrie, vertraagden de gesprekken in Genève. De Filipijnen riepen zelfs op de verbannen tabaksindustrie te betrekken in de onderhandelingen.

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
sm fb32      sm is32      sm tw32      sm li32
Word lid