meldpunt
word lid

Strengere maatregelen tegen roken nemen via de Tweede Kamer lukt niet. Daarom wil de SRPJ deze maatregelen via de rechter afdwingen.

De laatste moties over bijvoorbeeld accijnsverhoging uit de Tweede Kamer kregen geen meerderheid omdat sommige partijen eerst zeiden vóór te stemmen, maar op het laatste moment alsnog tegen stemden.

De Stichting RookPreventie Jeugd vindt dat het zo niet opschiet. Bovendien laat een nieuw kabinet dat hopelijk hardere maatregelen neemt steeds langer op zich wachten. Daarom gaat de stichting van Wanda de Kanter een rechtszaak aanspannen via de bestuursrechter.

Daarbij wordt gekeken naar het voorbeeld van Urgenda, dat via de rechter de overheid dwong om de zelf gemaakte klimaatafspraken na te komen. De Kanter wil dat de overheid deze keer wordt gedwongen om het tabaksbeleid te voeren dat door de eisen uit het FCTC wordt opgelegd.

Ter vergelijking: Clean Air Nederland heeft in het verleden twee rechtszaken tegen de Staat.gewonnen door deze te baseren op het niet nakomen van twee artikelen van het FCTC, een internationaal verdrag dat de ondertekenaars (landen) verplicht strengere maatregelen tegen roken te nemen.

De Kanter spreekt van een juridisch moeilijke maar waarschijnlijk noodzakelijke weg om de doelen van het Preventieakkoord te halen. Zoals het nu gaat worden die doelen niet gehaald.

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid