meldpunt
word lid

Nu in Nederland de NS en ProRail de stations rookvrij hebben gemaakt, blijkt goed voorbeeld goed te doen volgen. De Belgische NS wil ook rookvrij worden.

De NMBS (Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen) kreeg een voorstel van het stadsbestuur van Mechelen, waar ze graag de beide stations rookvrij willen maken en voor de NMBS als proefproject willen fungeren.

De Belgische spoorwegen zijn een staatsbedrijf, daarom is wel een wetswijziging nodig om de stations rookvrij te maken. Nu zijn de stationsgebouwen binnen en overdekte perrons al rookvrij.

In Mechelen ging het balletje rollen na vragen van raadslid Rina Rabau van Vld-Groen-m+, en in het nationale parlement zijn vragen gesteld door Kim Buyst van Groen. “In Nederland zijn de perrons al sinds 2020 rookvrij. Ook in ons land zijn vele reizigers vragende partij. Er is weliswaar een bepaling over roken op perrons, maar die is niet eenduidig. Een regel met uitzonderingen zorgt ervoor dat eigenlijk niemand nog weet of het nu mag of niet. Een proefproject met rookvrije stations in Mechelen zou alvast een stap in de goede richting zijn”, zegt ze.

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid