meldpunt
word lid

Zwitserland heeft weliswaar het FCTC-verdrag geratificeerd, maar maatregelen tegen tabaksreclame bleven uit. Tot een volksinitiatief hierover een succes werd...

In 2018 werd het volksinitiatief opgestart met de naam 'Ja zum Schutz der Kinder und Jugendlichen vor Tabakwerbung (Kinder und Jugendliche ohne Tabakwerbung)', ofwel 'Ja tegen bescherming van kinderen en jeugd tegen tabaksreclame (kinderen en jeugd zonder tabaksreclame). Lees hier meer over.

Het initiatief was een groot succes en haalde meer dan 100.000 handtekeningen op. Vele medische instellingen verbonden zich eraan.

De Zwitserse regering heeft het initiatief afgewezen, volgens hen gaat het verbod op reclame te ver. Wat de zaak voor parlement en regering moeilijk maakt, is dat zeker 3 van de grootste tabaksmultinationals hun hoofdkantoor in Zwitserland hebben staan: Philip Morris International, British American Tobacco en Japan Tobacco International.

Helaas hebben zowel de volksvertegenwoordiging als de senaat beide laten weten het initiatief af te wijzen. Wel heeft de regering een wijziging van de huidige Tabakswet voorgesteld, die vergelijkenderwijs over tabaksreclame een sterk verwaterde versie betreft.

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid