Meldpunt
Word lid

Per 1 augustus 2020 moesten alle scholen, op elk niveau, in Nederland hun buitenterrein rookvrij hebben gemaakt. 97 procent is daar nu in geslaagd.

Bij de resterende 3 procent is het terrein niet geheel rookvrij, maar zijn er nog aangewezen rookplekken aanwezig. Het Trimbos-instituut heeft dit uitgezocht, samen met de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), de uitvoeringsorganisatie van de rijksoverheid voor het onderwijs.

De naleving is het best in het basisonderwijs. Zo is in het primair onderwijs 98 procent van de onderwijsterreinen rookvrij. In het voortgezet onderwijs is 97 procent geheel rookvrij, in het mbo 95 procent. Het hoger beroepsonderwijs en wetenschappelijk onderwijs zijn eind 2020 voor het eerst onderzocht, die zijn 92 procent (hbo) en 93 procent (wo) geheel rookvrij.

Opmerkelijk: bijna de helft van de ondervraagde schoolleiders, teamleiders en docenten in het mbo en bijna tweederde van het hbo/wo geeft aan dat ze géén rookvrij onderwijsterrein zouden hebben ingesteld als de wettelijke plicht er niet was geweest. Bij deze onderwijsvormen heeft de wetgeving dus geholpen.

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid