meldpunt
word lid

De Ombudsman van de EU heeft de voorzitter van de Europese Commissie aangeschreven om haar te wijzen op transparantie rond betrekkingen met de tabaksindustrie.

De Ombudsman, Emily O'Reilly, schreef de brief aan commissievoorzitter Ursula von der Leyen. Het is niet de eerste keer dat de Ombudsman de commissievoorzitter aanschrijft. In 2016 deed ze het ook al eens bij de toenmalige commissievoorzitter. Toen constateerde de Ombudsman dat de transparantie rond de contacten met de tabaksindustrie te wensen overliet.

5 jaar later is er wel verbetering geconstateerd, maar moet de constatering tevens zijn dat de Commissie niet uit zichzelf de informatie over de interactie met de tabaksindustrie zal publiceren, wat wel de bedoeling is.

Het kan nog erger. Een voormalig Eurocommissaris is in dienst getreden van een communicatiebureau dat een van de grote tabaksfabrikanten als klant heeft. De Ombudsman verzoekt in de brief dringend aan de Commissievoorzitter om in de gaten te houden dat diens voormalige collega zich houdt aan de regels die voor ex-Commissieleden gelden als ze het lobbycircuit ingaan.

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid