meldpunt
word lid

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) gaf eerder aan een adviserende rol te spelen richting de Rookvrije Generatie, en biedt nu ondersteuning bij stations.

De VNG heeft een draaiboek uitgebracht voor alle gemeenten die een NS-station binnen de grenzen hebben. Het is een checklist van 6 punten.

Dit zijn

  1. Heeft u, uitgesplitst per categorie, een beeld van het aantal gebieden (rondom de stations/perrons) in uw gemeente dat met de gevolgen van het rookverbod te maken gaat krijgen?.
  2. Heeft u als gemeente contact met NS of ProRail om de gevolgen van het verbod te bespreken?
  3. Heeft u de wenselijkheid en mogelijkheid van een rookvrije omgeving van de stations/perrons besproken met buurtbewoners, voorzieningen, horeca en winkels in de nabije omgeving?
  4. Heeft u als gemeente inzicht in welke verantwoordelijkheden op het gebied van handhaving zullen liggen bij de NS of ProRail en welke bij de gemeente? Het handhaven op het verbod ligt bij de NS of ProRail en het handhaven op overlast in de omliggende openbare ruimte ligt bij gemeenten en politie. Is deze verdeling besproken met de ProRail of NS?
  5. Heeft u als gemeente nagedacht over afspraken met stadsbeheer/buitendienst en stadstoezicht en -handhaving over de mogelijke gevolgen voor de openbare orde als rokers buiten de perrons/stations gaan roken (gelet op veiligheid, overlast en afval op straat)?
  6. Kunnen er in uw gemeenten in de openbare ruimte situaties ontstaan waarbij (rijks)beleid en lokale regelgeving met elkaar in conflict komen? Bijvoorbeeld: personen die door het verbod buiten een perron/station gaan roken (toegestaan), maar op de bewuste plek geldt een samenscholingsverbod of een andere plaatselijke verordening.
Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid