meldpunt
word lid

Nederland heeft begin deze maand het Protocol to Eliminate Illicit Trade in Tobacco Products geratificeerd. Doel is uitbanning van illegale handel in tabaksproducten.

Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) Paul Blokhuis twitterde op 3 juli 2020 het volgende: "Om stoppen met roken makkelijker te maken en beginnen moeilijker, moeten we ons ook blijven inzetten tegen illegale handel in tabaksproducten. Vandaag ratificeert Nederland als 61ste land een internationaal protocol daarover. Goed nieuws voor de gezondheid dat het zover is!"

Minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok (VVD) heeft de akte ondertekend op 10 juni 2020. Vervolgens heeft Nederland deze akte op 3 juli 2020 bij de Verenigde Naties (VN) in New York gedeponeerd, bij de depositaris van het Protocol.

In het verdragsprotocol, dat op 1 oktober 2020 ingaat, is ook een bepaling opgenomen dat de ondertekenaars zich inspannen om een vergunningstelsel voor tabaksverkoop in te voeren. Op welke termijn dit gaat gebeuren is nog niet bekend.

Het protocol hoort bij het Framework Convention on Tobacco Control (FCTC), het Kaderverdrag van de Wereldgezondheidsorganisatie inzake tabaksontmoediging.

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid