meldpunt
word lid

Een meerderheid van de Nederlanders (56%) vindt het een goed idee als in de horeca weer een volledig rookverbod wordt ingevoerd. Dus zonder uitzondering voor kleine cafés. 61% vindt bovendien dat de controle op naleving van het rookverbod scherper moet. Dit blijkt uit een onderzoek van TNS NIPO in opdracht van KWF Kankerbestrijding.

De steun onder de bevolking voor een rookvrije horeca staat in schril contrast met de dagelijkse praktijk in kroegen. Minister Schippers maakte onlangs bekend dat in de helft van de cafés waar dit verboden is, toch gerookt wordt.

Volledig rookverbod, handhaving beter In een reactie noemde minister Schippers de handhaving van het rookverbod "onvoldoende". Zij is van mening dat er aanvullende maatregelen noodzakelijk zijn om de naleving verder te verhogen. "Gelet op de demissionaire status van het kabinet, laat ik het aan een volgend kabinet over om hier een besluit over te nemen", aldus de minister in haar brief (18 juni jl.) over handhaving van het rookverbod.

KWF Kankerbestrijding bepleit een volledig rookverbod, omdat een uitzondering (zoals de kleine horeca) verwarrend werkt en moeilijk te handhaven is. Recente handhavingscijfers ondersteunen deze visie. Samen met de Alliantie Nederland Rookvrij! vraagt KWF Kankerbestrijding de politieke partijen in hun verkiezingsprogramma's op te nemen dat de hele horeca weer volledig rookvrij moet worden: zonder uitzonderingen dus. In de huidige situatie moeten we immers - ondanks een wettelijk rookverbod - al vier jaar lang gedogen dat in de helft van de kroegen toch gerookt wordt. Getuige de TNS NIPO-cijfers heeft een meerderheid van de bevolking hier "tabak" van, concludeert KWF Kankerbestrijding.

Bron: site KWF Kankerbestrijding

 

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
sm fb32      sm is32      sm tw32      sm li32
Word lid