meldpunt
word lid

Een opmerkelijk positieve column van Thijs Jacobs in De Cafekrant, het vakblad voor de 'natte horeca'.

Ik blijf het opmerkelijk vinden. Dat alle berichten die betrekking hebben op ‘roken’ op onze caféwebsite de grootste bezoekersaantallen krijgen, vrijwel zonder uitzondering. Wat is dat toch, die fascinatie voor het rookverbod in de horeca? Inmiddels is het rookverbod ruim tien jaar van kracht en is enkel de cafésector nog (deels) verbolgen over het feit dat er binnen niet meer gerookt mag worden.

Zijn we zo blind voor de vraag vanuit de samenleving, leven we nog zo graag in het verleden? Ik weet niet waar het vandaan komt, maar het is niet goed. Onze branche moet mee, mag zich best realiseren dat roken ouderwets is en, net als luid telefoneren in het openbaar vervoer of in de horeca, hinderlijk is voor de andere gasten. In 1970 rookte bijna zestig procent van de Nederlanders. Dat percentage is gedaald tot 22 procent in 2014, zo lees ik in het Continu Onderzoek Rookgewoonten. Afgezien van het feit dat je kinderen niet in aanraking wilt brengen met rook en roken, ben je dus tachtig procent van de bevolking tot last als je rook uitblaast in de horeca. Volgens mij is het tijd om dit boek te sluiten en zelfs een stapje verder te gaan.

De zomer is de tijd van de goedgevulde terrassen, van lekker buiten eten en drinken en genieten van de zon en de frisse lucht. Ook op het terras is het voor die tachtig procent van alle Nederlanders vervelend als er in de directe omgeving wordt gerookt. Wat doe je als caféondernemer? Laat je je terras terroriseren door verstokte rokers of onderneem je actie? Volgens mij kun je het beste het laatste doen en een aantal regels opstellen voor rokers of roken op je terras helemaal verbieden. Hoe erg is het om een eindje verderop te gaan staan met je sigaret? Je kunt ook een hoekje reserveren voor je rokende gasten, zodat gezinnen met jonge kinderen op een leuke manier van je terras kunnen genieten. Ik stel wel voor dat je de ‘regels’ ergens ophangt, om discussies met terrasgasten te voorkomen. Je kunt maar beter duidelijk zijn... Het is tijd om je te realiseren dat roken verbieden niet ongastvrij is, maar juist gastvrij!

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
sm fb32      sm is32      sm tw32      sm li32
Word lid