meldpunt
word lid

Stichting Rookpreventie Jeugd (SRPJ) is uit de Alliantie Nederland Rookvrij gezet. De longartsen Wanda de Kanter en Paulien Dekker zijn volgens het bestuur van de Alliantie te activistisch.

Clean Air Nederland betreurt de stap van het bestuur van de Alliantie en sluit zich aan bij de partners die zich hierover al kritisch hebben uitgelaten. Wij denken dat een brede beweging van meer dan 150 maatschappelijke organisaties juist de kracht ontwikkelt doordat iedere organisatie zijn eigen achterban en aanpak heeft. Het is prima als KWF of Hartstichting een keuze maakt voor 'positief polderen', maar zonder overleg met andere partners kun je dan niet spreken namens de gehele Alliantie. Daarbij elkaar de maat nemen is ook ongepast en werkt contraproductief voor de doelstelling van de Alliantie.

Dit alles maakt duidelijk dat er meerdere interpretaties zijn van wat de Alliantie inhoudt, met de vraag of huidige vorm en bestuur geschikt zijn voor verdere ontwikkeling van de Alliantie Nederland Rookvrij. 

Aanleiding van de ophef was een artikel in Trouw, afgelopen week, van journalist Joop Bouma. In een vervolgartikel en een opiniestuk schrijft Bouma over de consequenties voor de Alliantie met de reacties van Clean Air Nederland. Zie ook de artikelen in onder andere: NRC, Gooi en Eemlander, de Volkskrant, De Telegraaf, Algemeen Dagblad, TabakNee, NOS, MetroNieuws, Nieuws. Ook op sociale media heeft de gebeurtenis veel aandacht, met als duidelijke lijn hulde en lof voor de longartsen en nauwelijks begrip en steun voor het bestuur van de Alliantie.

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
sm fb32      sm is32      sm tw32      sm li32
Word lid