meldpunt
word lid

Woensdagavond 13 juni zat staatssecretaris Paul Blokhuis bij het praatprogramma Jinek voor een gesprek rond het nieuws dat het RIVM veel hogere waarden teer, nicotine en CO2 had geconstateerd via de Canadese onderzoeksmethode. Wij hebben enkele van zijn uitspraken op een rijtje gezet:


Over de Europese regelgeving:
Jinek: waarom deze pakjes niet onmiddellijk uit de handel halen, nu alvast, preventief? Waarom kan dat niet?
Blokhuis: ja, dan weet ik zeker dat alle grote tabaksfabrikanten gelijk een proces gaan aanspannen en dat winnen ze, dat weet ik zeker.
Jinek: omdat de methode waarmee deze nieuwe aantallen gemeten zijn nog niet wettelijk erkend is?
Blokhuis: precies. Ja, en dat wringt, dat voel ik ook wel.

Over de accijnzen:
Jinek: heeft het ermee te maken dat de lobby natuurlijk gigantisch sterk is en dat het om gigantische bedragen gaat, 3,5 miljard voor de overheid?
Blokhuis: dat is voor mij 0,0, -10 argument om dat gevecht niet te voeren.

Over het verhogen van de accijnzen en daarmee de prijs van een pakje sigaretten:
Jinek: u zegt, wat mij betreft mogen de accijnzen verdwijnen, maar we weten bijvoorbeeld dat de accijnzen in bv Australië veel hoger zijn, en dat het percentage van mensen dat daar rookt - een pakje is daar 18 euro, in Nederland ongeveer 7 euro - ongeveer 17% is, in Nederland 26%. We kunnen allemaal bedenken dat, als je die accijnzen juist verhoogt, dat het mensen ook er vanaf helpt. Waarom niet?
Blokhuis: ja, en dat is het vreemde. Dat staat ook in het regeerakkoord, wij gaan de accijnzen ook verhogen met 200 miljoen euro, en dat klinkt heel veel, maar dat is per pakje misschien 30 cent, dus daar gaan we de oorlog ook niet mee winnen.
Onze dappere Franse collega zegt: ik ga in 3 jaar in 3 stappen de prijs van het pakje sigaretten - wat nu ook in Frankrijk 7 euro kost - verhogen naar 10 euro. Ik vind het logisch dat Nederland zich diezelfde vraag stelt, en op die manier ga je echt een prikkeling inbouwen om mensen er vanaf te helpen.

Over de Canadese meetmethode:
Jinek: heeft u een beetje rondgebeld in Europa, om die nieuwe meetmethode er doorheen te krijgen?
Blokhuis: ik heb daar al een aantal weken geleden veel contact over gehad met collega-ministers, en het bijzondere is dat iedereen zegt: je hebt een goed verhaal, en kom maar met voorstellen, en wij gaan met je meedenken. Duitsland, Frankrijk, Tsjechië, andere landen.

Over de opstelling van de Eurocommissaris:
Jinek: volgens de woordvoerder van de Eurocommissaris van Volksgezondheid, Andriukaitis, wisten de lidstaten vorige week al van het Nederlandse onderzoek, maar bestond er beperkte interesse, omdat er - ik citeer - geen nieuwe feiten naar boven zijn gekomen en - ik citeer nogmaals - de nieuwe onderzoeksmethode is bij ons bekend en verschilt van de huidige maar het is geen betere methode, er is nu geen gouden standaard, en dus voelen veel Europese landen er niets voor om in de nabije toekomst iets te veranderen. Europa doet dus niet mee.
Blokhuis: diezelfde meneer, Andriukaitis, heb ik 22 april gesproken, en toen zei hij: ik snap je punt, wij gaan met je meedenken. Dus ik heb het idee dat deze uitspraak - dat is het laatste nieuws - niet helemaal spoort met wat hij tegen mij zei. Het lijkt wel politiek met een kleine p.
Dus, waar ik mee begon, ik ga dat gevecht graag aan, en als we gewoon even kijken naar de flow waar we inzitten, we komen uit een situatie dat men in Nederland en in heel Europa en misschien zelfs mondiaal het volstrekt normaal vond als je rookte, in auto's, in schoollokalen; die wereld ligt achter ons en we moeten nog heel veel stappen zetten, maar ik weet zeker dat in Europa er heel veel draagvlak is om dit gevecht aan te gaan. Ik ben heel gemotiveerd om dat te gaan doen.

Jinek: laten we ook realistisch zijn, als hij dit zegt, dan klinkt het niet of dit binnenkort gaat gebeuren.
Blokhuis: ja, maar hij is niet DE baas, bijvoorbeeld mijn Franse collega, dat is inderdaad niet de kleinste lidstaat, die is ook heel gemotiveerd en die is bijvoorbeeld met mij bereid om dat gevecht echt schouder aan schouder te voeren.


Clean Air Nederland is verheugd over de uitspraken van staatssecretaris Blokhuis bij Jinek, in het programma van afgelopen woensdagavond. Blokhuis zet zich enorm in voor de rookvrije samenleving, en heeft het voortouw in Europa genomen, dat is alleen maar te prijzen. Dat het juridisch onhaalbaar is om de sjoemelsigaretten uit de schappen te laten halen, is zeer jammer, maar begrijpelijk.
Met Blokhuis waait er weer een krachtige frisse en positieve wind voor niet-rokend Nederland uit Den Haag.

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid