meldpunt
word lid

In 2015 baarde horeca-analist Wouter Verkerk opzien met zijn stellingname dat rookvrije terrassen een kwestie van tijd zouden zijn.

Vandaag reageert Verkerk opnieuw op de discussie, nadat staatssecretaris Blokhuis op de radio had aangekondigd dat rookvrije terrassen onontkoombaar zijn.

Onderstaande tekst is een integrale weergave van zijn column op www.horecablogsenquotes.nl

Roken op terras, tuurlijk mag dat…. voorlopig!

Vandaag is het de werelddag tegen het roken. Een mooie reden om op de radio te praten met de staatssecretaris over de droom: Laten we met elkaar zorgen dat de volgende generatie niet meer rookt en in een rookvrije omgeving kan opgroeien. Iets waar niemand het mee oneens of tegen kan zijn.

Een van de gevolgen van zo’n droom is dat roken op den duur dus niet meer bestaat, dat terrassen dan rookvrij zijn, er dan geen rookruimtes meer nodig zijn en dat winkels geen sigaretten meer verkopen. Op termijn. Dus niet morgen.

En als er in een jaar nou één dag is om hardop na te denken over een route naar die droom, dan is het wel op de werelddag tegen het roken. Want roken is slecht voor je gezondheid, daar ga je aan dood en dat wil je niet. Zeker niet voor je kind. Er moeten dus wel dingen gebeuren om het aantal rokers flink te verkleinen. Niet om ze te pesten, om ze te helpen.

Logica

En toen zei de staatssecretaris dat op den duur dus ook de terrassen eraan zullen moeten geloven, want anders kan je kinderen op een bepaald moment niet meer naar buiten laten gaan. Of in elk geval niet meer met ze op een terras gaan zitten. Rookvrij weet je nog? Meer logica dan ideologie. Maar de geest was al uit de fles. Iedereen boos. Krantenkoppen, uit z’n verband getrokken conclusies, misplaatste aannames.

Reactie KHN

Ook KHN kwam toen de woorden nog niet waren uitgesproken met een persbericht. Daarin jammer genoeg geen enkel begrip voor de context, geen enkele blijk van sympathie voor De Droom, geen geruststellende woorden. Geen goede publiciteit dus want wederom: BOOS & TEGEN En namens alle horecabedrijven in Nederland sprak de CEO de voorzitter: ‘Wij zijn tegen, wij zullen ons verzetten, bij ons blijft de roker van harte welkom! Wij zijn TEGEN, net als TEGEN een snel verbod op rookruimtes. Het is allemaal betutteling.’

Bovendien stelt KHN de overheid hypocriet te vinden ‘omdat die aan accijnzen verdient’. Als je de rijksbegroting echter goed bekijkt en dan inzoomt op het kopje ‘Gezondheidszorg’ zou je ook kunnen zeggen dat roken de overheid heel veel geld kóst. Daarover geen woord. Kroegpraat dus. Of was het bedoeld als voorstel de prijs van sigaretten flink te verlagen?

Plan van Aanpak

Het persbericht sluit af met de mededeling dat ze ‘bezig zijn met een plan van aanpak’. Ik was gerustgesteld. Een plan van aanpak. Dat hebben we vaker gehoord, dan gebeurt er meestal helemaal niks. De Droom kan nog altijd werkelijkheid worden. En daar kan geen roker op tegen zijn.

Ik houd van de horeca, heb op zich niks tegen KHN en ik schrijf onafhankelijk. Wanneer ik dat bij uitzondering niet doe dan vermeld ik dat duidelijk. Ik rookte jarenlang veel en ben blij dat ik dat niet meer doe. Ik heb niks tegen rokers. Ik hoop dat mijn kinderen nooit gaan roken, dat is alles.

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
sm fb32      sm is32      sm tw32      sm li32
Word lid